Hämtade Fästmön för ett ärende i utkanten av Stan. Belöningen efteråt blev en Magnum mandel, vårens första glasspinne! Idag har det varit riktigt varmt här – över 18 grader i solen och runt fem grader i skuggan. Dunjackan byttes mot tröja och fodrad fleecejacka. Härligt att slippa känna sig som en Michelingubbe en stund!
Väl hemma igen parkerades Anna vid datorn och mobilen (hon testar en ny mobil) samt en mugg java medan jag tappade om vin och tillsatte jässtopp. Satte vinet redan den 29 december så det var på tiden att stoppa jäsningen nu. Under cirka en vecka, tio dagar ska vinet skakas rejält några gånger om dagen. Därefter väntar klarning i minst fyra veckor. Jag har gjort vin sen början av 1990-talet. Vinsatserna köper jag nere i Metropolen Byhålan för det är bara Brunnebys röda viner som gäller! Riktigt goda blir de – jag tror aldrig jag har misslyckats med nån sats. Möjligen i början, men då handlade det antingen om att
- det var nån annan som skötte vinberedningen eller
- det köptes FEL vinsats
När vinet är klart – och det ska inte stressas! – tappar jag upp det på flaskor, korkar, etiketterar och ångar på hättor. Resultatet ser faktiskt rätt proffsigt ut och om jag inte ska på nåt superfint kalas tar jag ofta med mig en flaska egenproducerat till värdparet/värden/värdinnan.
En flaska av husets röda!
Men i afton blir det kycklingkorv och makaroner på restaurang Tofflans Taffel och till det passar inte rödvin utan det blir rödmjölk eller vatten! Det är gott det också! Ska nog ställa mig vid spisen nu så att vi orkar hålla oss vakna och kanske se en Wallander-film i afton. Anna börjar inte förrän klockan 13 i morgon, så vi kan ju faktiskt sitta uppe en stund…
På med förklädet nu! 😀
PS Såg just att ett par glas rött om dan inte är helt fel för vikten! Såpass! 😛
Tar med äkta komjölk om du bjuder på makaroner!!!
Du kan ta med vispipuuro också! 😀
Med risk för att åka på en sfärisksmäll..så kan jag inte låta bli att föreslå att öppna vinproducering i större format ? 🙂
Har gjort vitt vin själv, som blev helt OK, men inte testat att göra rött, fick för mig att det var svårt 🙂
Mja, huset producerar enbart för egenbruk, finns inga lokalmässiga möjligheter för större produktion.
Jag tycker vitt vin är svårare, för det måste ju vara absolut klart (”genomskinligt”) – annars ser det ju bara äckligt ut. Med rött kan man dölja oklarheter och skylla på fällning…. 😉