Ett inlägg om deklarationer, varumärken och Google.

Nån som brukar läsa denna? Detta är förra årets deklarationsbroschyr.
Senast idag måste alla svenskar som har tjänat pengar lämna in sin deklaration. Jag deklarerade redan före mitten av april, så jag kan vara lugn. Glad är jag dessutom, eftersom jag får pengar tillbaka på skatten i juni månad, den månad när jag inte får nån annan ersättning. Jag har också deklarerat åt mamma. Det gjorde jag annandag påsk. Tänk så smidigt det är med ny teknik och att man bara behöver en kod och ett klick, typ, för att godkänna. Värre är det förstås om man har ändringar och tillägg. Jag själv funderade på att försöka dra av för jobbresor under 2014, men kom fram till att jag knappast överskred 10 000 kronor. Nej, för min del är det mer värt att få skatteåterbäringen i juni än att försöka få litet till fast i höst. För dig som ännu inte har deklarerat har Dagens Nyheter tio snabba tips här!

Det var länge sen domkyrkotornen var en del av Uppsalas varumärke…
Idag läste jag i lokalblaskan att kommunens varumärke ska revideras. Eller ja. Processen har redan hållit på i två år. Det var tio år sen sist och faktiskt en arkitektfirma som myntade uttrycket
Välkommen hit Välkommen hem
Det är nog bra med varumärkesrevideringar då och då, men generellt brukar jag i rollen som kommunikatör varna för att göra för stora ingrepp. Det tar tid för logotyper och slogans att sätta sig, nämligen. Men ett varumärke ska man förstås vårda hela tiden. Därmed inte sagt att det alltid behöver göras om. Vårda är en annan sak.
Nu håller man på att vässa Uppsalas varumärke, enligt Johan Graffman, vd för Graffman AB, Uppsalabo och den som leder processen (släkt med Eva Graffman, webbredaktör på Uppsala kommun, tro???). Det kan ju hända ganska mycket på ett decennium, menar Johan Graffman – därav vässningen. Resultatet ska bli mer utåtriktat också än sist. Johan Graffman ser emellertid skyn som gräns, för han tror dessutom att Uppsala snart kommer att sluta mäta sig med andra svenska städer (det står så i artikeln, städer, alltså, inte kommuner) och få ett mer internationellt perspektiv. Kan man gissa på att det blir en slogan på engelska? Nåja, för oss skattebetalare hade det också varit lite intressant att få veta kostnaden för vässningen. Jag menar, har den hållit på i två år, enligt artikeln, har den gissningsvis redan inneburit kostnader.

Ha ha! Jag fick använda bilden på min nya tischa idag igen!
Ett företag som har ett av världens starkaste varumärken är Google. Jag har sett många listor där Google ligger högst eller högt vad gäller företag som folk vill jobba på. Jag tycker att Google är ett utmärkt verktyg på nätet när jag söker information. Men jag avskyr att få svaret
Det kan du googla på!
när jag frågar kollegor om nåt som går lika snabbt för dem att svara muntligt på. Det är bara ett oförskämt svar. Därför var tischan från yngsta bonusdottern en helt perfekt present! Dessutom är jag ju rätt besser wissrig, har jag fått höra som ett av många pejorativa omdömen om min person av människor som aldrig har träffat mig, så perfekt var ordet!
Men åter till Google nu! Jag läste en väldigt bra krönika, signerad Björn Lövenlid, i lokalblaskan om Googles planer framöver. Krönikan handlar om Googles utspel om att företaget ska investera nästan en och en halv miljard kronor i utbildning och stöd till journalister i Europa. Syftet är att höja kompetensen vad gäller digital journalistik. Vid första anblicken av detta jublar jag, förstås, och hoppas på att våra högskoleutbildade journalister kan få gå kurser i svenska, framför allt stavning och grammatik. Men sen är det ju bra rent generellt, eftersom mediebranschen verkligen behöver just pengar nu.
Samtidigt lyfter Björn Lövenlid ett varningsfinger för det han kallar
Googles enorma marknadsdominans
Google är ju mediebranschens värsta konkurrent, menar han. Förr i tiden sökte man svar på sina frågor i media, numera googlar man, enligt krönikören:
[…] I Sverige tar till exempel ett enda företag, Google in 96 procent av alla intäkter när det gäller den stadigt växande sökmotorannonseringen. Uppgifter som man tidigare bläddrade i tidningar för att hitta tillhandahålls numera alltså nästan alltid av Google. […]
Självklart är ändamålet inte altruistiskt när Google nu ska bidra ekonomiskt till den europeiska journalistiken. Det fattar till och med jag att det handlar om tjäna pengar tillbaka in i företaget. Lite mer oroväckande är ju frågan om Google tänker bestämma vad de europeiska journalisterna ska skriva om. Nu är detta inte troligt, enligt Björn Lövenlid, men han tror säkert att Google försöker styra över så mycket pengar som möjligt till det egna företaget. Med makt följer också ansvar. Och jag tycker att Björn Lövenlid sammanfattar även mina farhågor rätt bra med dessa ord:
[…] Med så mycket makt följer också ett stort ansvar. Under många år hade Google därför ”Don’t be evil” som sitt övergripande motto. Sedan tonades detta ned och så sent som för ett par veckor sedan dök plötsligt ett annat motto upp i dess ställe: ”You can make money without being evil”. […]
Och nu vill jag förstås veta om DU…
- har deklarerat
- har några åsikter om varumärken
- googlar???
Skriv gärna några rader i en kommentar!
Livet är kort.
Jag deklararade för första gången via skatteverkets app denna gång, jättesmidigt 🙂 Jag får ett par tusenlappar över som det ser ut, skönt att slippa gå på minus iaf.
Jag måste nog säga att jag använder google en hel del, sist i helgen när vi löste melodikrysset 🙂
Jag loggade in via datorn och kollade. Sen väntade jag några dar och sen sms-deklarerade jag. Åt mamma ringde jag in deklarationen. Det är så himla smidigt! 😛 Och visst är det väl skönt att slippa minus?!
Jag googlar hela tiden – fast inte när nån säger åt mig utan för egen del! 😉
Deklarerade för ett tag sedan & inget minus blev det, skönt.
Googlade idag efter en ev rabattkod på biljett till en körkonsert på konserthuset.
Men hittade ingen😫
Bara det inte är minus så är det OK, men plus är förstås ännu bättre! 😛
Jag googlar massor varje dag – men inte för att nån säger att jag ska göra det, utan för att jag tycker att det är bra! Trist att du inte hittade nån rabattkod!! 😦
Hej Tofflan! Jag behöver inte deklarera, tyvärr. Däremot behöver jag hjälp med vissa ord ibland, då googlar jag. Nu har du visat upp din fina t-tröja och då kan jag fråga dig. Så här kommer frågorna; Vad betyder pejorativa och altruistiskt?
Om varumärken har jag många åsikter, bla försöker jag undvika stora multiföretags -varor. Jag tycker om småföretag och vill gynna dem så långt det bara går.
Önskar dig en bra tisdag.
Jag använder också Google för ord jag inte förstår, men mest för att kolla stavning. Sen söker jag mycket info om personer via Google.
Pejorativa = nedsättande (alltså att man säger taskiga saker om andra)
altruistiskt = osjälviskt, medmänskligt, som kommer flera till gagn/nytta (motsatsen till egoistiskt).
Varumärkesfrågor kan man tugga i evighet. Det klart att företag och organisationer vill uppfattas som bra av kunderna, men ibland går vårdandet av varumärkena lite för långt, tycker jag. Det viktiga är väl ändå att erbjuda kunderna bra varor eller tjänster..? (Jag gynnar nog mest lokala företag om jag kan, för jag tänker på arbetstillfällena också.)
Deklarerat har jag gjort,flera veckor sen. Varumärken tänker jag inte så mycket på, utom när det trillar in marknadsundersökningar om dem. Jag fattar tydligen inte riktigt vad de menar. Jag ser oftast företaget som ett varumärke medan undersökarna ser varenda produkt som ett enskilt varumärke? Och när det frågas efter märken på tv och dyl. som finns hemma måste jag ränna runt och titta på grejerna . Inte kommer jag ihåg sånt. Och googlar gör jag flera gånger om dan/natten. Mycket vid tv´n faktiskt när det handlar om/refereras till nåt jag inte vet vad det är . En snabbis på google och ”aha” 🙂
Ja men nu är det ju försent att deklarera, så det var bra att du gjorde det i god tid – det gjorde även jag.
Jag svarar också på undersökningar, men ett företag behöver inte vara ett varumärke. Fast det KAN vara det också.
Googlar gör jag precis som som du – ofta, men inte nattetid, då sover jag. 😉