Ett inlägg om ost. Och oroade bönder.
Jag läste idag att vi svenskar äter rätt mycket ost. Vi ligger visserligen på elfte plats på ostätartoppen, men vi sätter i oss 19 kilo ost per person och år (jämför med fransmännen som äter ungefär 26 kilo per person och år). Men ändå är våra svenska bönder oroade. Skälet är att vi köper mindre svensk hårdost och mer importerad. Det handlar om att fyra av tio skivor oss vi äter är importerade.
Dåligt med svensk ost..?
Problemet ligger i att det är svårt att konkurrera med de utländska priserna. Utländska mejerier som får för mycket mjölk under en period kan använda den till att snabbt göra billig ost. Våra svenska klassiska ostar – Herrgård, Svecia, Präst och Grevé – hittar inte lika lätt fram till oss svenskar. Äldst av dem är Svecia, som började göras redan på 1200-talet, och Prästosten, från 1700-talet. Riskerar våra mattraditioner att dö ut, till och med?
Det har inte skett nästan nån produktutveckling när det gäller ost i Sverige sen 1960-talet. Det var då Grevén kom till. Tyvärr finns varken utrustning eller teknik på våra svenska mejerier så att vi kan ta fram nya ostsorter. Och kanske är det där problemet ligger lite också, inte bara i att priserna är lägre utomlands.
Personligen äter jag mycket ost. Jag har alltid en svensk hårdost hemma i kylen, men jag köper ofta dessertostar som är importerade. Gillar du ost??? Vilken sort äter du helst???
Livet är kort.
I vår familj så är det maken som är ostälskare, han kan skära en tjock bit och smaska i sig!
Jag gillar ädelost, det är det enda han INTE äter, ”jag äter inte mögel” säger han och fattar inte att det är en delikatess!
Lite lagrade hårdostar brukar det bli och då är det alltid svensk sådan, men dessertostar blir ju ofta från utlandet, tyvärr!
Finns ju jättemycket fina ostar att få tag på från små gårdar, men de är ju oftast så dyra att man drar sig för att köpa dem..
De gånger det blir av att inhandla sådana, det är ju på olika marknader och vid eventuella besök ute på landsbygden..
Ha dé!/Kram
Ost är så gott! Ädelost älskar jag också, men som du äter jag mest utländska dessertostar. Men jag hittade en jättefin svensk grönmögelost från Jämtland för ett tag sen, den var sååå god! Marknader är bra tillfällen att inhandla ost!
Kram!
Jag älskar ost! Stark ost ska det vara! Allerums långlagrade prästost är inte dum. Eller Falubygdens långlagrade svecia! Det är sån där stark ost som smular sig när man ska skära med osthyvel. Göttigötti!
Jag också! Och jag äter nog all ost utom Grevé, som jag tycker smakar sött. Ost ska var stark, lagrad och smakrik, tycker jag! 😛
Ost är mitt liv de se .
1. Västerbottensost.
2.Herrgård ( älskar f ö allerums ostar ).
3.Svart castello.
4. Getost.
Kram
Jaa, i hårdostväg älskar jag Västerbotten och Morfars brännvinsost! Dessertost är det cambozola och gorgonzola som är favoriter, gärna med vitlök! 😛
Lagrad, o mild, Herrgård beroende på användningsområde. Prästost, Västerbotten, den danska Svarta Sara , Getost,Blå castello,Gräddädel,, mozarella o de där små ”Baby bel” som väl är nån typ av Edamer? Dem käkar jag som godis ibland 🙂 Grevé vägrar jag benämna ost- Hemsk! och den lär vara vår populäraste ?
Jamen Svarta Sara glömde jag ju! Baby Bel, som är edamer, brukar jag köpa i miniformat till jul och påsk och så. Grevé håller jag fullständigt med om, smakar inte gott! 😦