Ett personligt inlägg där Tofflan berättar om hur hon läser.
En bok på gång är nåt jag alltid har! Jag skulle förtvina själsligt om jag inte fick eller kunde läsa böcker! Min barndom har alldeles säkert påverkat mig i detta, för jag är uppvuxen i ett hem där det lästes och fanns gott om böcker. Som ensambarn lärde jag mig läsa tidigt, det var ett sätt att underhålla mig själv när jag inte hade syskon att bråka med och när mamma var på sjukhus och pappa på jobbet.
Hand i hand med läsning har också skrivandet gått. Jag både läser och skriver fortfarande varje dag. Om jag inte får eller kan skriva av nån anledning, kan jag må riktigt dåligt. Det är som om orden bara bubblar inuti och måste få fästas ner i nån sorts ordning. Den här kombinationen läsa-skriva blomstrade riktigt redan i mellanstadieåldern, mycket tack vare min bekantskap med vännen FEM. Hon var nämligen likadan – läste böcker och skrev berättelser så det glödde! När vi umgicks kunde det vara helt tyst på rummet – vi läste eller skrev, helt enkelt. (Ja vi var nog rätt nördiga…) Idag jobbar både FEM och jag med att skriva, dock lite olika saker. Läser gör vi också i tjänsten liksom när vi är lediga.
Bokmaleriet påverkar förstås det jag skriver. För utan input, ingen output – en enkel ekvation. Men att läsa böcker behöver förstås inte innebära eller ha till syfte att läsaren själv ska skriva. Det jag egentligen menar är att man rent mänskligt behöver stimulans – även själsligt.
Livet blir så torftigt utan böcker. Utan böcker eller möjlighet till att läsa skulle jag liksom torka ut och skrumpna inuti. Det är nog därför jag är så rädd för att bli blind. Att inte kunna se orden i böckerna längre. För jag är traditionell i mitt läsande. Jag vill kunna hålla i en bok gjord av papper, jag vill kunna lukta på den, beundra dess givna form lika mycket som dess innehåll.
Talböcker eller ljudböcker är inget alternativ för mig. Jag skulle inte känna att jag hade läst en bok om jag ”bara” hade lyssnat på en bok. Eftersom jag själv har jobbat som inläsare vet jag hur knepigt det är att tillfredsställa lyssnaläsare av det inlästa ordet. En del vill ha allt inläst så neutralt som möjligt, andra vill ha det inlästa dramatiserat. Och själv vill jag att min egen fantasi ska blomma ut av författarens ordbilder, inte inläsarens dramatiska förmåga. Jag vill skapa mig egna föreställningar om personer och skeenden i böckerna, inte att nån annan ska göra mina fantasier åt mig. Men det här är vad som gäller för mig, det är ingen sanning. För dig gäller kanske andra saker. Och för den som till exempel är synskadad eller dyslektiker är talböcker det alternativ som står till buds.
På den här bloggen skriver jag om numera om varje bok jag läser. En del böcker recenserar jag på uppdrag av författare eller förlag. Jag har samlat alla mina bokinlägg på en egen sida och där kan man också se vad jag läser just nu. Ett skäl till detta är att jag vill dela med mig lite av mina läsupplevelser, men också att lista böckerna så jag inte lånar eller köper dem igen. Ibland inser man ju inte att man redan har läst en bok förrän man kanske har köpt den för en dyr penning och börjat läsa i den.
Vad har DU för förhållande till böcker, läsning och att skriva??? Jag är verkligen intresserad att veta, så skriv gärna ner några rader i en kommentar här!
Livet är kort.
Mycket intressant läsning. Nu har jag lagt till din blogg på min http://kim-m-kimselius.blogspot.se/ För jag vill fortsätta läsa det du skriver!
Kram Kim 🙂
Tack Kim! 😛 Jag ska hoppa in till dig och kika också lite mer än vad jag har gjort tidigare!
Jag kan ha tre-fyra olika böcker på gång samtidigt, plockar upp den som verkar mest intressant när det ska läsas.
Favoritgengre är brittiska deckare, följt av danska. Jussi Adler Olsen är en författare jag gillar, Peter Robinson en annan.
Mitt bokintresse väcktes till liv riktigt ordentligt av vår skolbibliotekarie på högstadiet. På 80-talet hade skolorna råd med att ha ett eget skolbibliotek. I vår skola fanns två, förortens öppna och skolans egna, vi var lyckligt lottade mao. 🙂
Vem bibliotekarien var? Douglas Foley…..
Jag har ibland en skönlitterär och en fackbok på gång, ibland också ett recensionsex av nånting.
Som du gillar jag brittiska deckare – och norska!
Härligt! Blogga om ditt bokintresse och läsningen du också! Alltid roligt att höra om fler boktokar! 😛
Även jag är ett ensambarn uppvuxen i ett hem fyllt av böcker. Läste fort och ”allt” redan som ung. Ser här att det är fler som gillar engelska, norska och danska deckare 🙂 Just nu har jag för första gången i livet en svacka i läsandet.. det ligger 4 st. påbörjade böcker bredvid sängen och jag har liksom ingen lust. Senaste året har jag dessutom nästan inte läst någon deckare, det beroende på (tror jag) att en våldsam dödlig händelse som drabbade någon jag höll av. Det blev för nära att läsa som sådana saker (återigen tror jag det). Men lusten att läsa kommer tillbaka och även deckarlusten, när väl semestern börjar så kommer jag att plöja en bok om dagen (alltid så när alla måsten försvinner). För mig har läsandet gjort att jag egentligen aldrig har tråkigt, känner mig rastlös eller ensam. Jag bara försvinner in i boken 😀 En sort till jag gillar är böcker om alla gamla rockband som finns… brukar rycka åt mig dem på ICA!! Ozzy, Slash, Gun´s & Roses. Herregud, jag skulle kunna skriva hur mycket som helst nu 🙂
Ser man på, ytterligare ett ensambarn uppvuxen i ett bokhem!
Jobbigt med händelsen som gav dig noll lust med deckare. Vi har liknande i familjen, men personen det handlar om älskade själv deckare, så… Det jag gillar med deckarna är att försöka lista ut den skyldige, det blir ju som ett pussel, nånting att klura på.
Visst är det kul och bra att det finns böcker att köpa i mataffärerna nu för tiden? Jag köper t ex aldrig tidskrifter, men ofta pocketböcker! 😛
Ja,uppvuxen i bokhem-o på bibliotek 🙂 Ett hem utan böcker ser fattigt ut,tycker jag. JAg kan också bli sorgsen över att andr ainte läser, jag tycker synd om dem, att de missar så mycket- Men jag sörjer mitt läsande,att jag inte har orken,koncentrationen att kunna läsa mig igenom dagarna,förr gjorde jag det mesta (utom på jobbet) med ena ögat i en bok vid sidan av . Så tack för hörböckerna! Men jag tycker också att jag ”inte läst på riktigt” om jag bara har lyssnat på en bok. Det blir ofta så fel också,uppläsaren fullständigt förstör boken.
Läser böckerna på riktigt, gör jag mest sommartid,på balkongen,är ju ingen sommartok så läsa är vad som tar mig igenom den dötiden 😉 Jag köper travar av pocket i omgångar,ofta vid jul o till sommaren, o massor av faktaböcker på rean . Ibland lyssnar jag på böcker som det skrivs o pratas om,refereras till ofta,för att jag ska få en egen uppfattning, fastän jag aldrig skulle tänka mig att sätta mig o läsa dem. Men, i allmänbildningssyfte- typ 😉
Oj, så intressant att läsa om ditt läsande! Det är jobbigt när orken och koncentrationen inte räcker till, men skönt om du kan ta igen det på sommaren! Jag glömde skriva i mitt inlägg att jag har litteraturvetenskap som huvudämne i min examen. Och när mina studier var klara läste jag inte en skönlitterär bok på flera år – för när jag pluggade blev jag tvungen att läsa flera i veckan och analysera. DET förstörde nöjet och läsupplevelsen!
Ja, du har ju redan börjat orda om mitt bokintresse, så det är bara att fortsätta… Jag är ensambarn, som sagt, och har haft lugnet omkring mig för att kunna läsa mycket. Men mina föräldrar har inte läst så mycket böcker, så intresset kommer väl nån annanstans ifrån.
Jag tycker bäst om att läsa böckerna först och sedan, kanske, se på TV om det har blivit serie av dem. Det är viktigt för mig att få egna bilder av personer och omgivningar som jag läser om. Då kan det bli en besvikelse att se på TV och det inte stämmer alls, så det är inte så säkert att jag sätter mig och tittar på en deckare som har gjorts efter en bok som jag läst. Det ger inte mig så mycket då.
Jag tycker om att köpa på mig mycket böcker och sedan lägga i en viss ordning som jag sedan läser efter. Jag blir nästan lite manisk när jag plockar med mina böcker som ska läsas, lägger i olika högar och så. Det är tur att det finns loppisar där man kan hitta billiga böcker.
Böcker som jag har läst vill jag gärna behålla. Jag har jättesvårt att låna böcker. Är det en bra bok jag har läst vill jag äga den. Jag vill kunna gå bland mina bokhyllor och titta på böckerna jag har läst och minnas vilka som var särskilt bra.
Min bok på gång följer med mig överallt hemma, i varje rum. Det kan ju bli ett par minuter över och då slår jag mig ner och läser en stund.
Däremot har jag svårt att ha flera böcker på gång samtidigt. En i taget är det som gäller för mig. Jag kan inte ha en massa andra ljud omkring mig heller när jag läser, en del klarar att ha radio eller TV på samtidigt men det funkar inte för mig. Knäpptyst är det bästa.
Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst om det här, känner jag, så jag bryter här…Fortsättning kanske följer…
Å vad vi är lika! Jag vill också läsa böckerna först, sen möjligen se TV eller film av dem, men oftast är böckerna bäst. Och jag vill inte heller låna böcker, jag vill äga dem – om det är bra böcker, vill säga. Min bok på gång är precis som din – med mig överallt. Dessutom har jag läshögar och lägger böckerna i viss ordning i att-läsa-högen.
Roligt att med det du berättar!!!
Uppvuxen i ett hem med en far som hade väggarna täckta med böcker. Han skrev också. Brev, med för dagen utvald reservoirpenna eller på en manuell skrivmaskin. Själv blev jag en bokmal och en skrivare. Jag läser det mesta, mycket deckare. Läser gärna svenska författare. Faktaböcker inom mitt yrke som är med blommor.Min första egna bok, ungdomsboken, är nu på väg till tryck.
Det värsta var ju när jag flyttade hit till Belgien. Böcker…. Att beställa på nätet och få det hitskickat går utmärkt, om man är miljonär för portot kostar mer än böckerna. Belgiska bibliotek tar inte in svenska böcker.
Så fick jag en extern disk knökfull med böcker, anti-talboks-Anna blev fast. Är det en bra bok och framförallt en bra uppläsare, är det riktigt rofyllt. Jag somnar bra till talböcker.
Fast inget är som att vika upp första bladet till en ny bok…
Tack för din story! 😛