Siffran 13 förknippas ofta med otur – utom för min gamla kompis Mia som hade 13 som tursiffra. Hon vann alltid på lotter och chokladhjul och sånt på just nummer 13! Men för oss andra är 13 som sagt att se som ett oturstal. Ett skäl till detta är att de var 13 vid bordet under Jesu sista måltid. Och dan efter måltiden vet vi ju vad som hände. I alla fall vi som läser/har läst Bibeln.
13… eller 14..?
Fast nu kan det faktiskt vara så att de var 14 vid bordet den där sista gången Jesus käkade ihop med sina lärjungar. Den fjortonde personen kan vara Pontius Pilatus, han som dömde Jesus till korsfästelse. En koptisk text, som sägs vara 1 200 år gammal, har nyligen dechiffrerats. Och enligt den var Pontius Pilatus inte bara med och käkade med Jesus sista gången denne åt. Herr Pilatus erbjöd även att låta sin son ta Jesus plats på korset – det är väl det mest spektakulära i den koptiska texten!
I texten får man också veta att den sista måltiden hölls en tisdag och inte en torsdag. Vidare får vi förklaringen till Judaskyssen, alltså kyssen i pannan som förrådde Jesus. Enligt den koptiska texten berodde det på att Jesus kunde byta skepnad och det var genom Judas kyss han avslöjades.
Naturligtvis finns det de som tvivlar på texten, men oavsett om den är sann eller inte är det ju en intressant text – liksom Bibeln är en intressant bok som består av böcker, enligt min mening. Den koptiska texten kommer från ett fynd vid ett kloster i Egypten 1910 och är en av 55 manuskript som man då fann.
Livet är kort.
Det brukar finnas ganska mycken sanning i de koptiska och etiopiska texterna eftersom de är de äldsta nedtecknade texterna kring Jesu liv. Pontius var en nyhet för det brukar annars vara Maria ifrån Magdala som sitter med. Evagelium enligt Tomas hittades för en drös med år sedan i en koptisk kyrka, den är en ganska intressant läsning eftersom Tomas tilltal var ”tvilling”, alltså Jesus spegling.
Rätta antalet kring bordet kan man kanske genom att se Monty Python Flying Circus sketch i Vilket härligt liv eller vad föreställning i Hollywood heter. Det var visst ett gäng kängurus med också.
Tror jag, det! Men Maria från Magdala tror jag inte satt med, det fick nog inte kvinnor göra. Bara tvätta gubbarnas fötter, typ.
Maria från Magdala erbjöds sig – som en handling av respekt – att tvätta Jesus fötter, men han tog hennes hand och bad henne resa sig upp och inte förnedra sig. Sen fick hon sitta vid hans fötter och blev med tiden, honom lika kär som favoritlärjungen Johannes. Hon var med på Oljeberget, så nog kunde hon ha varit med under den sista måltiden. Det är bevisat att de första kristna levde ett jämnställd liv. Ändringen började ske en bit in på 300 talet, då även kravet på celibat för präster, påtvingades dessa under starka protester. De präster tvingades att skiljas. Kravet på celibat var även en orsak till splittringen av kyrkan, i en katolsk del och en grekisk-ortodox del.
OK. Fast sitta vid hans fötter känns inte så jämställt för mig, men jag tror ändå jag förstår hur du menar.