Feeds:
Inlägg
Kommentarer

Archive for 9 juli, 2012

Hur är det egentligen? Kan vi lita på bilderna vi ser i till exempel tidningen? Hur mycket retuscheras bilderna, hur mycket fixas de till?

Svenska Dagbladet har gjort ett litet bildspel med fem bilder. Om du drar i det röda strecket åt sidan ser du bilden före och efter retuschering. Dessa bilder är retuscherade av vissa randiga och rutiga skäl, vanligen politiska. Men faktum är att alla bilder numera retuscheras i tidningen. Tidningar och nyhetsbyråer har regler som säger att inga objekt får tas bort –  eller läggas till. Det enda man får arbeta med är ljus, färg, kontrast och skärpa.

Hur ofta retuscherar jag bilderna är på bloggen? Tja ibland. Oftast beskär jag bilderna, men ibland ”förbättrar” jag dem. Den här bilden är dock helt orörd, bara storleksförminskad.

Orörda bananer.


Med Photoshop kan man göra en hel del med bilder.
Den som är riktigt duktig kan låta folk på ett foto byta huvuden med varandra utan att det syns. Men att retuschera bilder är inget nytt fenomen. Det kunde man göra i mörkrummen, på den tid man framkallade bilder där.

Lite tillfixade bananer.


Bananbilden ovan fixade jag till
lite i Photoshop för att få bort skuggor och ljusblänk. Men jag skulle till exempel lätt ha kunnat ta bort de svarta prickarna i skalet eller gett bananer en helt annan färg. Inget är omöjligt idag – och det mesta kan man photoshoppa bort – eller till…

Här hittar du några kända bilder – som lurade världen…

Read Full Post »

Det här innehållet är lösenordsskyddat. Vänligen ange ditt lösenord nedan för att visa innehåll:

Read Full Post »

Regeringen i Storbritannien har deklarerat att medborgarskapstestet ska uppdateras. Testet måste göras av alla som söker brittiskt medborgarskap.

Bland annat blir det en ny historisk del i testet. Tidningen The Guardian har publicerat 15 frågor. Här kan du göra testet!

Och tro nu inte att jag fick full pott, det fick jag inte. Bara fyra rätt av femton, vilket innebär att jag skulle ha fått vänta en vecka och därefter betala typ 500 spänn för att få göra om testet. Och medan jag väntade på resultatet hade jag fått lämna in mitt pass. Ett dåligt resultat till och jag hade inte fått bli britt…

Ingen nyckel till London för min del…

Read Full Post »

Det blir allt mer glest bland folket på jobbet. Idag kommer visserligen nån tillbaka efter en kortare semester, men jag tror de flesta semestrar från och med idag. En vecka till ska jag hålla ut och det ska nog gå. Men jag kände att jag blev lite trött när jag möttes av två mejl i morse som hade ganska… ska vi säga syrliga undertoner. Jag försöker göra mitt uppdrag och mitt uppdrag är inte att ifrågasätta, bara utföra. Det gäller att göra det med ett leende. Fem dar till fixar jag, sen tar jag fyra veckors välbehövlig semester. Tillbaka i mitten av augusti igen tar jag nog syrliga mejl med en klackspark och hänvisar till ansvariga.

Gräset växer högt, men folkmassorna här inne glesnar…


Igår kväll tog vi det lugnt.
Kolla lite på TV. Den isländska Häxans tid är riktigt bra, men jag skrattade för mig själv när jag försökte få fason på håret i morse och tänkte:

Hårur hängir i ansikthur.

Just trams-isländska påminner om en sedan länge svunnen tid, på en viss folkhögskola med nordiska förtecken

Ytterligare en påminnelse om det förflutna fick jag idag när jag ser att det är Särkas födelsedag. Tänk att jag minns sånt! En annan sak jag minns är att jag för fem år sen fick tillfälle att be om förlåtelse för att jag fattade ett beslut ensam, ett beslut som borde ha varit gemensamt. Men jag var ett barn, om än ett klokt barn, och beslutet var rätt. Att ändå få be om ursäkt och få höra honom säga att det var preskriberat och förlåtet för länge sen var så underbart skönt! Jag har sagt det förut och jag säger det igen:

Tack och Förlåt är två underskattade ord!

Idag blir det lite webberier såväl internt som externt. Förbereda lite smått inför semestern och slutföra sånt som har lösa trådar.

I kväll kanske vi gör en utflykt till en affär på landet, Fästmön och jag och nån mer i familjen. Det beror lite på om det funkar med tider och så. Annars åker vi hem och tar det lugnt. Det här fuktiga vädret gör att man inte kan göra annat! Ett fint regn mötte oss i morse, men det gör ingen nytta. Och gårdagens åska kom helt av sig efter bara en enda fånig knall.

Read Full Post »