• Hem
  • CV
  • Inköpslista – böcker
  • UN
  • Ego
  • Metropolen Byhålan
  • Läser och läst!
  • Döskallelistan

Tofflan – en tragisk komedi

Livet är svart djupt nere i näbbstöveln

Feeds:
Inlägg
Kommentarer
« Tofflan undrar: Fick du nåt påskägg med godis?
Möten med diverse tanter, nej jag menar damer… »

Ett perfekt kokt ägg

08 april 2012 av Tofflan


Jag läser i Dagens Nyheter idag om hur man bör koka det perfekta ägget. Det har jag ju kunnat länge, men det är alltid intressant att läsa om vad andra TROR om det hela. För andra TROR medan jag VET – hur man gör, hur man kokar det perfekta ägget.

Två som kokar ihop.


I mitt äktenskap
dröjde det faktiskt ett par år innan vi började gräla. Den första gången vi grälade ordentligt handlade det hela om var ett skåp skulle stå… Ja, det är sant. Och sen var det det här med äggkokning. Och till sist nådde vi konsensus: tre minuter för löskokt, åtta minuter för hårdkokt.

Det här hade senare damer i mitt liv mycket svårt för att begripa, men somliga hade ju lite svårt med siffror – det är ju inte bara jag som lider av dyskalkyli… Hur som helst, med Fästmön är det så enkelt. Hon har fattat och hon tycker att treminutersägg, så som jag vill ha mina, är vidriga. Men hon kokar till mig på det sättet. Till sig själv kokar hon ägget minst åtta minuter, gulan går mot grönt…

Men hur kokar man nu det perfekta ägget? Enligt DN-artikeln gör en del så här…

[…] Att till exempel tillaga ägget i ett vattenbad (alternativt ångugn) på 62 ½, 64 eller kanske 68 grader blev härom året restaurangernas sätt att visa att de var i framkant. […]

Då får ägget perfekt konsistens – gulan blir krämig och vitan dallrig. (Jag ser framför mig hur Anna ryser…)

I slutet av 1950-talet var det följande som gällde:

[…] den svenske matlagningsteorins fader, Haqvin Gyllensköld, [konstaterade] att bästa sättet att koka ett löskokt ägg var genom att låta det ligga i 76-gradigt vatten under 10 minuter. […]

Ja ja, ingen av dem har ju rätt. För så här ska det perfekta ägget kokas, enligt Tofflan:

Picka ägget på den runda kortsidan. På så vis sticker du hål på hinnan inuti, den som gör att ägg ofta spricker. Lägg ägget i kallt vatten. Koka upp. Stäng av plattan. Låt ägget ligga i kastrullen i exakt tre minuter. Ta upp ägget och spola det under kallt vatten. Servera!

Jag kanske skulle ha gått ut med mitt äggkokarrecept före påsk. För under påsken sätter vi i oss 2 000 ton ägg, enligt branschorganisationen Svenska ägg… Traditionen att äta ägg kommer från den katolska tiden när fastan bröts på påskdagen. Ägget symboliserar Jesu uppståndelse, skalet sägs vara en symbol för graven och genom skalet – graven uppstår Jesus igen. Bara så du vet.

Dela detta:

  • Tweet
  • Skriv ut
  • E-post

Gilla detta:

Gilla Laddar in …

Relaterade

Publicerat i Diskutabelt, Epikuréiskt, Familj, Gult, Ironi, Personligt, Trams | Taggad 1950-talet, äggkokarrecept, ångugn, branschorganisationen Svenska ägg, Dagens Nyheter, dallrig, damer, dyskalkyli, fasta, grav, gräla, grön, Haqvin Gyllensköld, hårdkokt, hinna, humor, Jesus, kallt vatten, katolsk, koka, koka ägg, konsensus, konsistens, kortsida, krämig, löskokt, påsk, påskdag, perfekt, picka, restauranger, rysa, skål, spola, spricka, stäng av plattan, svårt med siffror, tradition, tro, uppstå, var ett skåp skulle stå, vatten, vattenbad, veta, vidrig | 8 kommentarer

8 svar

  1. på 08 april 2012 den 18:06 Arga Klara

    Där ser man! Jag kokar mina i fem minuter. Vitan ska vara hård, men om äggulan är hård äter jag den inte.


    • på 08 april 2012 den 18:24 Tofflan

      Fem minuter? Då är ju ägget mögligt… 😉


  2. på 08 april 2012 den 19:52 Anna Maria

    Ja, äggkokning är tydligen ett känsligt ämne. Mitt x och jag hade mååånngggaaa diskussioner om äggkokning och himmel och hav vad irriterad han var på mig när äggen inte blev som de skulle. Jag tyckte ju att om de blev för hårda, så kunde vi använda dem som pålägg – är inte svårare än så, tycker jag.


    • på 08 april 2012 den 19:57 Tofflan

      He he he, ett brännbart ämne… 😉


  3. på 09 april 2012 den 00:37 Wunder

    Vitan skall vara fast men inte hård.

    Gulan skall inte vara rinnig, men mörk och mjuk så att den har mycket smak och inte är torr. Torr gula är tråkig tycker jag, men passar utmärkt på limpa.

    Min fru hävdar att hon inte har en aning om hur man kokar ägg. Trots detta är det alltid hon som gör det – och det blir nästan alltid perfekt.

    Vi har aldrig bråkat om ägg, Men jag tror att hon tycker jag borde. Jag har en fin och rar fru, men vissa saker begriper jag inte för fem öre.


    • på 09 april 2012 den 08:36 Tofflan

      He he, snacka om special! Torr gula ÄR tråkigt fast som du skriver, passar den ju på bröd!

      Du verkar ha en äggkokarmästarinna till fru! 😛


  4. på 09 april 2012 den 02:09 Donk

    Efter att ha provat många äggkokningsmetoder fastnade jag för denna. Mest för att man inte behöver passa en kokande kastrull och att äggen inte spricker.
    Om man som din fästmö vill ha hårdkokta ägg skall man lägga dem i en kastrull, helst skall äggen ligga riktigt tätt (många ägg+lite vatten), häll på kallt vatten så att det precis täcker äggen och koka upp.
    Så fort vattnet kokar tar man kastrullen av spisen och låter den stå med lock i 17 minuter. Sedan kyler man snabbt ner äggen i kallvatten om de inte skall ätas direkt.
    Dina egna ägg får du plocka upp ur kastrullen tidigare. Hur tidigt beror på hur lösa ägg du vill ha.
    Det fina med denna metod är att stora och små ägg blir ganska jämnhårda jämfört med kokning. Dessutom är det energisnålt då liten mängd vatten bara kokas upp.


    • på 09 april 2012 den 08:38 Tofflan

      Ja din metod är ju snålare än min, jag sa ju inget om vattnet! Däremot stänger jag ju av plattan när mina löskokta har kokat upp. Kokar jag hårdkokta är plattan på under hela kokningen. Jag ska testa din metod vid tillfälle, tack för tipset! 😀



Kommentarer är stängda.

  • Vem är Tofflan???

    En numera rätt tjock (tant) propagandaminister som sett bättre år. Bitsk och elak och hård mot de hårda, men from som ett lamm mot de snälla. Älskar sin Anna gränslöst, kopiöst, sanslöst, men tveklöst.

    Du får gärna citera mig, men ange källa. Bilder från bloggen får du INTE knycka. Den här bloggen är avslutad. Vill du kontakta mig ändå eller köpa en bild? Skriv en kommentar vid det inlägget så kontaktar jag dig!

    Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!

  • Nytt arbetsliv…

    Nytt jobb, nytt liv09 maj 2016
    Äntligen!!!
  • På LinkedIn

    Visa Ulrika Hurtigs profil på LinkedInGå till Toffelprofilen
  • På Pinterest

    Tofflan på Pinterest
  • Tofflan twittrar

    Mina tweets
  • Statistik!

    Här kan du läsa en årsrapport om den här bloggen.
    https://tofflan.wordpress.com/2015/annual-report/
    (Du får kopiera URL:en och klistra in i adressfältet på din webbläsare.)
    Vill du ha utförligare statistik, mejla mig på
    tofflan(snabel-a)home.se

  • Ämnen

    Allmänt Böcker Diskutabelt Epikuréiskt Familj Film Gult HBTQ Ironi Krämpor Musik Personligt Puckon Radio Stoiskt Trams TV Vänner
  • Senaste inläggen

    • Allting har en ände…
    • Grattis till lilla mamma – och tack för gott skratt!
    • En flaska vin: Boira’ 2014
    • Lördagslåtanden och -göranden – med vissa risker…
    • Dödligt dubbelspel
    • Återkoppling och vidare, upp i ljuset…
    • Bara härligt regn hos mig
    • Inne i djungeln
    • Tunneln i slutet av ljuset
    • Idag är det lön, men inte för alla
  • Mest lästa inlägg

    • Hur avslutar man ett jobbmejl?
    • Tofflan testar: Vårtfri?
    • Ostindiefararen
    • Huset Silfvercronas gåta
    • Morgonen är här
  • Senaste kommentarer

    Tofflan om Östgötska ord och uttryck:…
    Arne Bolund om Östgötska ord och uttryck:…
    Tofflan om Vita spår
    fruhatt om Vita spår
    Tofflan om Allting har en ände…
    Tofflan om Allting har en ände…
    Lisa om Allting har en ände…
    Merete om Allting har en ände…
    Tofflan om Allting har en ände…
    johannasdeckarhorna om Allting har en ände…
    Tofflan om Allting har en ände…
    johannasdeckarhorna om Allting har en ände…
    Tofflan om Allting har en ände…
    etuna1 om Allting har en ände…
    Tofflan om Allting har en ände…
  • Intressant och relevant

    • Bokbloggar
    • Chokladbloggen
    • Deckarhuset
    • Glömda ord
    • Helds HBT-nyheter
    • Kommunikatörerna på SLU
    • QX
    • Skrivrummet
    • Suicide Zero
    • Uppsalalistan
    • Uppsalanyheter
  • Läsvärt hos andra!

    • Doktor Bagges anagram av Ida J… på Mösstanten
    • Andra kvinnors liv av Jojo Moy… på Lottens Bokblogg
    • Torsdagsångest? Ja, ibland… på Mitt liv
    • Olycksfall på uppsalaewa
    • Under ytan av Kjell Eriksson på Mösstanten
  • Knappar och diverse annat av värde

    Twingly BlogRank

    Denna blogg är värd 67 984 kr


    Display Pagerank

    Pinga Frisim

    SvenskaSajter.com - gratis länkkatalog för hemsida & blogg

    Reggad på Commo.se

  • Dagarna

    april 2012
    M T O T F L S
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    30  
    « Mar   Maj »
  • Arkiv

  • Besökare

    • 1 900 304 hits
  • RSS Twingly-länkare

    • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.
  • I can see U!

  • I know where 2 find U2!

    Map IP Address
    Powered byIP2Location.com

WPThemes.


  • Följ Följer
    • Tofflan - en tragisk komedi
    • Gör sällskap med 52 andra följare
    • Har du redan ett WordPress.com-konto? Logga in nu.
    • Tofflan - en tragisk komedi
    • Anpassa
    • Följ Följer
    • Registrera
    • Logga in
    • Kopiera kortlänk
    • Rapportera detta innehåll
    • Visa inlägg i läsare
    • Hantera prenumerationer
    • Minimera detta fält
 

Laddar in kommentarer …
 

    %d bloggare gillar detta: