Jag läser i Dagens Nyheter idag om hur man bör koka det perfekta ägget. Det har jag ju kunnat länge, men det är alltid intressant att läsa om vad andra TROR om det hela. För andra TROR medan jag VET – hur man gör, hur man kokar det perfekta ägget.
Två som kokar ihop.
I mitt äktenskap dröjde det faktiskt ett par år innan vi började gräla. Den första gången vi grälade ordentligt handlade det hela om var ett skåp skulle stå… Ja, det är sant. Och sen var det det här med äggkokning. Och till sist nådde vi konsensus: tre minuter för löskokt, åtta minuter för hårdkokt.
Det här hade senare damer i mitt liv mycket svårt för att begripa, men somliga hade ju lite svårt med siffror – det är ju inte bara jag som lider av dyskalkyli… Hur som helst, med Fästmön är det så enkelt. Hon har fattat och hon tycker att treminutersägg, så som jag vill ha mina, är vidriga. Men hon kokar till mig på det sättet. Till sig själv kokar hon ägget minst åtta minuter, gulan går mot grönt…
Men hur kokar man nu det perfekta ägget? Enligt DN-artikeln gör en del så här…
[…] Att till exempel tillaga ägget i ett vattenbad (alternativt ångugn) på 62 ½, 64 eller kanske 68 grader blev härom året restaurangernas sätt att visa att de var i framkant. […]
Då får ägget perfekt konsistens – gulan blir krämig och vitan dallrig. (Jag ser framför mig hur Anna ryser…)
I slutet av 1950-talet var det följande som gällde:
[…] den svenske matlagningsteorins fader, Haqvin Gyllensköld, [konstaterade] att bästa sättet att koka ett löskokt ägg var genom att låta det ligga i 76-gradigt vatten under 10 minuter. […]
Ja ja, ingen av dem har ju rätt. För så här ska det perfekta ägget kokas, enligt Tofflan:
Picka ägget på den runda kortsidan. På så vis sticker du hål på hinnan inuti, den som gör att ägg ofta spricker. Lägg ägget i kallt vatten. Koka upp. Stäng av plattan. Låt ägget ligga i kastrullen i exakt tre minuter. Ta upp ägget och spola det under kallt vatten. Servera!
Jag kanske skulle ha gått ut med mitt äggkokarrecept före påsk. För under påsken sätter vi i oss 2 000 ton ägg, enligt branschorganisationen Svenska ägg… Traditionen att äta ägg kommer från den katolska tiden när fastan bröts på påskdagen. Ägget symboliserar Jesu uppståndelse, skalet sägs vara en symbol för graven och genom skalet – graven uppstår Jesus igen. Bara så du vet.
Där ser man! Jag kokar mina i fem minuter. Vitan ska vara hård, men om äggulan är hård äter jag den inte.
Fem minuter? Då är ju ägget mögligt… 😉
Ja, äggkokning är tydligen ett känsligt ämne. Mitt x och jag hade mååånngggaaa diskussioner om äggkokning och himmel och hav vad irriterad han var på mig när äggen inte blev som de skulle. Jag tyckte ju att om de blev för hårda, så kunde vi använda dem som pålägg – är inte svårare än så, tycker jag.
He he he, ett brännbart ämne… 😉
Vitan skall vara fast men inte hård.
Gulan skall inte vara rinnig, men mörk och mjuk så att den har mycket smak och inte är torr. Torr gula är tråkig tycker jag, men passar utmärkt på limpa.
Min fru hävdar att hon inte har en aning om hur man kokar ägg. Trots detta är det alltid hon som gör det – och det blir nästan alltid perfekt.
Vi har aldrig bråkat om ägg, Men jag tror att hon tycker jag borde. Jag har en fin och rar fru, men vissa saker begriper jag inte för fem öre.
He he, snacka om special! Torr gula ÄR tråkigt fast som du skriver, passar den ju på bröd!
Du verkar ha en äggkokarmästarinna till fru! 😛
Efter att ha provat många äggkokningsmetoder fastnade jag för denna. Mest för att man inte behöver passa en kokande kastrull och att äggen inte spricker.
Om man som din fästmö vill ha hårdkokta ägg skall man lägga dem i en kastrull, helst skall äggen ligga riktigt tätt (många ägg+lite vatten), häll på kallt vatten så att det precis täcker äggen och koka upp.
Så fort vattnet kokar tar man kastrullen av spisen och låter den stå med lock i 17 minuter. Sedan kyler man snabbt ner äggen i kallvatten om de inte skall ätas direkt.
Dina egna ägg får du plocka upp ur kastrullen tidigare. Hur tidigt beror på hur lösa ägg du vill ha.
Det fina med denna metod är att stora och små ägg blir ganska jämnhårda jämfört med kokning. Dessutom är det energisnålt då liten mängd vatten bara kokas upp.
Ja din metod är ju snålare än min, jag sa ju inget om vattnet! Däremot stänger jag ju av plattan när mina löskokta har kokat upp. Kokar jag hårdkokta är plattan på under hela kokningen. Jag ska testa din metod vid tillfälle, tack för tipset! 😀