I oktober kan det bli verklighet – den första framodlade laboratorieburgaren. Det är holländska forskare som är på gång med detta. Tanken är att odlat kött ska innebära en mer miljövänlig matproduktion.
Spontant känner jag…
URRRRK!
Men om det nu är så att vi är på väg mot en köttkris och att vi faktiskt redan använder mer än hälften av jordens odlingsbara mark till köttproduktion kanske det inte är så fel tänkt. Konsumtionen av kött lär nämligen fördubblas de kommande 40 åren…
De holländska forskarna har använt stamceller från komuskler till att odla fram några hundra små bitar kött. Snart lär man ha tillräckligt för att tillverka en köttbulle. Sen återstår att testa hur det odlade köttet reagerar på värme och kryddor… Och så behöver det odlade köttets färg bli bättre – idag är den vit- eller gulrosa.
Potatis kan man i alla fall ha roligt med! Här en stjärt!
Naturligtvis är detta kött dyrt att tillverka, så en massproduktion kan inte bli aktuell förrän om tio – tjugo år, tror forskarna. Kött riskerar att bli en lyxvara. På liknande sätt kan man också ta fram odlat kött från kyckling, fläsk, lamm och vilt, men även fisk.
Jaa… man kanske skulle gå tillbaka till det där med att vara helvegetarian… Det här låter läbbigt!!!
För den som inte kan tänka sig att bli vegetarian kanske kaninkött kan vara nåt. Det föreslår i alla fall forskare vid SLU…
Kanin serverades mycket på Malta. Pizza med kanin. Inget jag åt, men det fanns.
Jag funderar rätt ofta på att bli helvegetarian igen. Skulle sakna skaldjur mest.
Enda köttet jag äter hemma är just skaldjur. När jag äter på restaurang äter jag ”riktigt kött” ibland.
Jag är kluven till laboratoriekött. Ingen vet ju långsiktigheten, men djurhanteringen är otäck på många sätt, förutom miljön. Om det kan göra att fler får tillgång till bra protein, så är ju det också något bra.
Men det väcker en del känslor, vetenskapsmässigt kan jag för lite.
Jag känner lika, det väcker en del tankar och känslor, men jag är ingen köttätare (mer än fågel) så det skulle inte vara för svårt att avstå. Svårare då med fisk och skaldjur…
Jag instämmer, det här låter läbbigt, riktigt läbbigt!
Kram Lisa
Läbbigt var ordet! 😛
Kram!
Nej, usch och fy!!
Nu kan jag inte tänka mig att bli vegetarian, men spontant så blir reaktionen usch!!
Ha dé!/Kram
Ja ingen kan väl säga att konstgjort kött låter… gott. Men uppenbarligen äter folk massor av kött och ska vi klara produktionen måste nåt nytänkande till… Själv överväger jag, som sagt, att konvertera till grönsakerna igen! 😉
Kram!