Uppdaterat: Anna Troberg har skrivit ett bra debattinlägg i frågan!
Den som tror att pappersjournaler var lättare att komma över än elektroniska journaler får nog nästan tänka om. Allt fler som ansvarar för vård och omsorg inför elektroniska journaler – vilket därmed innebär att också allt fler kommer åt att läsa. Nu visar det sig att allt fler stockholmare spärrar sina journaler på grund av detta.
Tanken med elektroniska journaler var väl att det skulle bli lättare för såväl vårdgivare som patienter att läsa sjukjournaler. Men ärligt, hur kul är det när det gamla X, som jobbar på sjukhuset eller din vårdcentral, kan komma åt att läsa din journal? Jag har inget särskilt att dölja, men jag råkar veta att en del människor är väldigt nyfikna på mig och min sjukdomshistorik (som inte är nåt spännande kapitel det heller, men ändå).
Här en bild på mig i sjuksängen den sista vändan jag var inlagd på Sjukstugan i Backen.
I Stockholm har det visat sig att så många som nästan 40 000 personer kan läsa en journal. Hur det är här har jag ingen aning om. Om man inför ett sammanhållet journalsystem, som är det det handlar om, det är alltså inte bara elektroniskt, måste man också informera patienterna i förväg om vad det innebär. Varje patient ska få veta hur h*n kan stoppa att uppgifter delas. Men när Datainspektionen har gjort kontroller visar det sig att många patienter inte ens har fått frågan.
Jag kan tänka mig att låta min husläkare se journaluppgifter om mig från Sjukstugan i Backen och tvärtom. Men jag vill varken att min tandläkare eller min gynekolog ska dela eller kunna ta del av journaluppgifter om mig. Hur tänker du kring elektroniska journaler och sammanhållna journalsystem???
Hmm. Här i Skåne är problemet snarare att alldeles för få kan läsa journalerna, eftersom vården är utlagd på en massa små privata vårdgivare som (tydligen) inte delar journalsystem med varandra. Exempel: Har taskiga knän, som åtnjutit vård från allmänläkare, sjukgymnaster, röntgenläkare, ortopeder och ortopedkirurger. Och dessa har alltså inte kunnat läsa varandras journalanteckningar om samma åkomma i samma knä och i samma person… Det har varit upp till mig som stackars lekmannapatient att försöka förmedla information mellan dem… (utom i ett fall då min ambitiösa och duktiga sjukgymnast skrev ett brev till en av ortopederna, där han sammanfattade det viktigaste ur sina journaler – med mitt goda minne såklart).
Inte så bra tycker jag.
Å andra sidan finns det såklart ett problem om för många alldeles för lättvindigt kan läsa journaler hit och dit.
Jag skulle kunna tänka mig att min husläkare automatiskt har tillgång till alla journaler från alla olika specialister jag hamnar hos. Och att det är möjligt för specialisterna att läsa andras journaler om jag ger klartecken (alternativt, om det vore lättare, att husläkaren förmedlar relevanta journaler till specialister jag får remiss till). Nåt sånt. Att informationen finns där och när den behövs, men inte fladdrar runt hursomhelst, helt enkelt.
Vi har också haft så att privatläkarmottagningarna och den offentliga vården inte delar system. Det är inte bra, nej. Men det borde vara patienten som sätter gränserna, tycker jag. Och vad jag förstod av artikeln har många patienter inte ens informerats om sina rättigheter…
Det är INTE lätt att stoppa läsandet här i SL, jag har ägnat dagen att försöka komma underfund om jag ens kommer ihåg alla ställen jag varit de senaste åren. Jag har haft många bra kontakter men några som varit rent djävulska. När jag gick in och följde länkar till hur många som är anslutna till systemet baxnade jag. Allt från stora landstinget till små privata vårdgivare, här är det ingen rensning bland de som får tillgång till allt om mig. Problemet är ju att man som vårdgivare inte behöver söka informationen, den slängs direkt i ansiktet på dem när de börjar föra den första journalen och kopplas in på systemet. När jag började ringa runt, ja för man måste prata med varje enskild vårdgivare blev jag inte särskilt trevligt bemött. Stön och stånk och upplysningar om att tursentals ringt om samma sak idag. Men om det nu ska vara så enkelt att husläkaren från helvetet som höll på att ta livet av mig av ren inkompetens ska kunna sprida sin dynga och okunskap till min logoped eller till min sjukgymnast, då ska det fasiken vara lika lätt för mig att spärra hennes uppgifter, men icke sa nicke, men eftersom allt ska vara skriftligt så har här författats en bunt brev som går ut till de vårdgivare som jag tycker kan behålla sina tyckanden och fördomar för sig själva.
Du är duktig och envis! Rätt ska vara rätt!
Inte ok. Sådetså.
Nä inte OK alls. JAG vill bestämma vem som ska få veta om mig.
Jag dras med en massa jävla skit i mina journaler… som jag verkligen inte vill att nån ska se för jag tycker inte att det dom skrivit stämmer alls.
nu tänker jag byta hjälsocentral , men måste dom få dit hela min journal ?
kan jag inte säga att jag inte vill att dom ska skicka efter den? eller hur gör jag.?
mvh. sussi
Du ska ha rätt att spärra vissa delar av din journal. Jag vet inte vad som gäller där du bor, men kolla in ditt landstings hemsida, där bör det finnas information om hur du gör!
Du ska också ha rätt att göra korrigeringar i din journal! I min hade en doktor till exempel skrivit fel på vänster och höger i ett sammanhang. Och det är ju en viss skillnad…….
Lycka till!
det står , warning varning!!! i en stor gul röd ruta som lyser över hela skärmen varje gång dom knappar in mitt personnummer 😦 så jävla kränkande. )
bara för att jag bad om hjälp att trappa ner verktabletter jag fick utskrivet för många många år sedan..
skulle ta blod tryck när min 12 åriga son va med och då kom det där upp på skärmen…. grabben frågade varför…. det va ju kul…. ,
följer den varningen med om jag byter hc?? måste få bort det för dom behandlar mig som världens narkoman… 😦 vilket jag verkligen inte är!)
snälla är det nån som vet hur jag ska göra?
Om du inte hittar svaret på ditt landstings hemsida tycker jag att du ska försöka leta upp patientombudsmannen där du bor. Där kan du få hjälp och råd i såna här frågor.