Nu skriver jag lite om Umeå igen. Det gjorde jag ju senast igår, så du tror säkert att jag har
a thing about Umeå.
Men det har jag inte! Där bara händer så märkliga saker där, inte bara när det gäller forskning…
Nu har miljöinspektören i Umeå kommun upptäckt att det finns pizzerier som använder spackelspadar när de gör sina pizzor. Alltså man rör om med spackelredskap i tomatsåsen.
Man kan tycka att alla sätt är bra utom de dåliga. Det här sättet att röra i grytorna kanske hade varit OK – om inte spackelredskapen använts för att spackla med också… Urrrrk!.. Färgflagor på pizza… Nä tack!
Jag älskar pizza, men vill helst inte ha färgflagor på den…
Du har rätt. Umeå är konstigt . . .
Nu verkar det inte ha varit någon spackelspade, utan en omrörare av den typ man sätter i en borrmaskin. om man tillreder sås i pizzeria-kvantitet krävs det mer än en elvisp.
Inget tyder på att den använts till annat än sås, men omrörarens färg hade börjat flagna, vilket inte är så mysigt.
Jag hittade fyra rapporter från Umeå kommun som kan vara aktuella:
http://app04.app.umea.se/MiljoHalsoKontroll/Livsmedel.aspx?Objid=14649&Namn=Kajutan%20Restaurang%20och%20Pizzeria&Adress=Gamla%20Storgatan%2047&insp_Id=24600&Anmald=Oanm%C3%A4ld&insp_Aterbesok=F%C3%B6rsta%20bes%C3%B6k&insptype_Text=Inspektion
http://app04.app.umea.se/MiljoHalsoKontroll/Livsmedel.aspx?Objid=22932&Namn=Pinocchio%20Restaurang%20och%20Pizzeria&Adress=Gr%C3%A4ddv%C3%A4gen%202&insp_Id=25337&Anmald=Oanm%C3%A4ld&insp_Aterbesok=F%C3%B6rsta%20bes%C3%B6k&insptype_Text=Inspektion
http://app04.app.umea.se/MiljoHalsoKontroll/Livsmedel.aspx?Objid=22580&Namn=Pizza%20House&Adress=R%C3%A5dhusesplanaden%2018%20C&insp_Id=24758&Anmald=Oanm%C3%A4ld&insp_Aterbesok=F%C3%B6rsta%20bes%C3%B6k&insptype_Text=Inspektion
http://app04.app.umea.se/MiljoHalsoKontroll/Livsmedel.aspx?Objid=24595&Namn=Pizzeria%20Capri&Adress=Istidsgatan%2040&insp_Id=24726&Anmald=Oanm%C3%A4ld&insp_Aterbesok=F%C3%B6rsta%20bes%C3%B6k&insptype_Text=Inspektion
En spackelspade bör finnas i varje kök, så länge den inte använts till spackel. Jag använder min till t.ex. bak.
Oj oj, alltså jag har aldrig varit i Umeå, jag känner ingen där, men jag älskar Västerbottenost.
Jag har ett spackelverktyg i kökslådan. Det använder jag de få gånger jag bakar. Men bara till bak, inte till spackel eller så. 😛
Här finns ett program som heter Smakpolisen. En nitisk kille gör besök på restauranger för att kolla in hygien etc. Det är helt frivilligt att delta. I sista programmet visades en elektrisk borrmaskin med fastsatt visp som användes till att vispa såser med. Hmmmm
Det var… alternativt… 😛
jag har en sån där diskho med en skräpkvarn i, och jag använder en TOALETTBORSTE då och då för att hålla rent i den.
klart. borsten inköptes för endast det syftet, men ush vad äcklight.
Alltså det viktiga är väl egentligen inte vilka redskap man använder så länge de funkar, MEN… man ska ju inte använda redskapen för flera olika… ändamål. USCH!
Det verkar inte alls vara ovanligt att man använder sig av spackelspadar. Har sett det diskuteras tidigare. Ofta tillsammans med något motordrivet verktyg.
Däremot är det nog få pizzeriOr som använder sig av använda spackelspadar.
Som jag skrev till Pelle, det viktiga är ju att redskapet i fråga funkar, men främst att det enbart används för ETT ändamål och inte fler, som kombinationen skrapa färg/spackla och breda ut tomatsås…
Späder man såsen med lacknafta också? 😦 Urrrk.
Eller spackel, kanske? 😉
Men det handlar ju inte om någon spackelspade, utan om en omrörare.
Och den har troligtvis inte använts till annat än sås, men ytskiktet på omröraren började lossna.
OK, men uppenbarligen skulle inte heller omröraren användas till sås eftersom ytskiktet kossnade…