Oavsett vad man tycker om dem, men fyra mer eller mindre kända kvinnor har skrivit en lysande debattartikel i Expressen om att rökare behöver vårdens hjälp att sluta röka.
Skälet är att rökningen är det enskilt största dödsorsaken och därför, anser de fyra skribenterna, bör landstingen ta sitt ansvar och aktivt ge den hjälp som rökare behöver för att kunna sluta.
Pengar och hälsa går upp i rök tillsammans med ciggen.
I vårt land röker ungefär en miljon människor. Av alla dem som ändå försöker sluta på egen hand misslyckas hela 97 procent. Det borde därför vara självklart att landstingen, och framför allt vårdcentralerna, har personal som är utbildad i rökavvänjning. Men så är det inte.
De fyra skribenterna menar att tobak är lika beroendeframkallande som heroin och kokain. Och ingen tycker väl att det är konstigt att knarkare får hjälp att sluta med sitt missbruk?
Ställt i relation till vad en anställd rökavvänjare vid varje vårdcentral skulle kosta är samhällsvinsten enorm! Några siffror:
[…] Varje år kostar rökningen 30 miljarder kronor bara i Sverige, för sjukvård, sjukskrivningar, produktionsbortfall genom förtidspensioneringar och dödsfall.
[…] ett års förbrukning av cigaretter kostar cirka 12 000-20 000 kronor. […]
[…] Det finns i dag utbildade tobaksavvänjare på näst intill samtliga vårdcentraler i regionen [Östergötland]. Kostnaden för satsningen är 13 miljoner kronor per år. […]
Jag kan inte annat än att upprepa artikelskribenternas fråga: När ska landstingen ta sitt ansvar?..
Jag håller verkligen med! Hörde förresten att en av de ledande tobaksforskarna kommit fram till att nikotinet i sig inte är beroendeframkallande, så många har nog en hel del att lära om (eller lära sig). Röken i sig är ju både giftig och farlig, så självklart vinner alla på att sluta. Dåligt av vårdcentralerna att inte kunna erbjuda någon hjälp!
Det är väl kolmonoxiden som är den farligaste substansen i ciggen, tror jag. Hur som helst, det är ju inte bara farligt för rökaren att röka, det är ju rätt farligt för omgivningen också…
Jag fick bra hjälp av min dåvarande doktor samt läkemedel som jag åt under sju veckor, tror jag. Rökfri sen sju år den 7 september 2011 efter nästan 30 år som rökare är jag rätt nöjd med!
-men Nu blev jag lite stolt,jag hamnar bland de 3 % som klarade det! Sambon bad om hjälp för några år sen o fick några tabletter,men han fick rent grymt ont i magen av dem. På nästa stopp hade han plåster nån vecka,sen började han snusa istället- o det gör han än. Men han har inte rökt på drygt 14 månader.
Men får man inte hjälp från sjukan om man ber om det ?
Nej, det är inte sjukhusen som ansvarar för rökavvänjning utan primärvården. Och hur man tar det ansvaret – eller inte – varierar stort i landet.