Så här års är ju saffran en rätt ”inne” krydda. Lussekatter… Mums! Men faktum är att saffran också kan vara bra för kroppen. Eller knoppen, snarare. Amerikanska forskare har nämligen kommit fram till att ämnet crocin som finns i saffran skyddar hjärnceller. Och detta kan leda till nya mediciner för djävulusiska sjukdomar som MS och ALS.
Hoppas Fästmön gör saffranskaka snart! Den är ju både god och bra för hjärncellerna!
Crocin är egentligen inga konstigheter utan en naturlig kemisk förening som för övrigt också ger saffran dess färg. Forskarna har vetat om att crocin skyddar nervceller, men nu är det också undersökt och bevisat att saffran hindrar hjärnceller från att förlora sin viktiga isolering. Och vid MS har inflammerade hjärnceller som förlorat isoleringen som skyddar mot neurosdegeneration.
Vad bra, ibland känns det som om hjärncellerna inte har någon koll. Ska se till att köpa på mig ett lager framöver!
Dessutom är ju saffran är en rätt go krydda, så det gör ju inget! 😉