I fikarummet häromdan diskuterade vi det faktum att det är ont om smör. I många livsmedelsbutiker gapar smörhyllorna tomma, nåt som mina kollegor hade fått erfara. Det är ju inte så svårt att klura ut att det beror på den minskade mjölkproduktionen – smör är ju en av flera produkter som görs av mjölk. Och svenska mjölkbönder får väl inte så där väldans bra betalt… Det lönar sig bättre att till exempel göra ost, en produkt som dessutom är mer hållbar och där man också kan använda biprodukterna. Det handlar också om att vi konsumenter är mer intresserade igen av fetare produkter än lättprodukter.
Vi konsumenter föredrar fetare produkter framför lättprodukter numera.
Vill det sig illa kan smörbristen hålla i sig länge, kanske hela året. Arla lägger nu om produktionen så att mer svenskt mjölkfett används till smör. Men samtidigt måste man importera mjölkfett som används i andra produkter. Arla ska importera grädde från Danmark. Skånemejerier, däremot, betalar mer för fet mjölk från årsskiftet.
Minskad mjölkinvägning är en av orsakerna till smörbristen, men det är inte nåt nytt fenomen – invägningen brukar minska så här års. Totalt sett har också den svenska mjölkinvägningen minskat de senaste åren och det har orsakat brist på gräddråvara hos mejerierna. Och så har vi ju det här med vissa populära dieter som förespråkar fett i stället för kolhydrater, nåt som säkerligen har påverkat bristen, tror jag.
Har du haft svårt att få tag i smör i din affär???
har inte sett någon smörbrist i affären, men däremot är det svårt att få tag på via Servera.
Fick betala 92,20 kr kg för smör & då var det Danskt.
Precis. Danskt är vad det är det som finns.
Ja. 😦
Vi får skaffa en ko.
Men det konstiga är att det aldrig har varit brist på grädde – råvaran av vilken man gör smör. Det finns till och med information på Arlas hemsida om hur man gör eget smör av grädde. Jag har till och med läst att det skulle vara någon sorts konspiration mot att Arla har sänkt ersättningen till mjölkbönder.
Men varför gör butikerna inte som man brukar då efterfrågan är hög och det knappt finns någon produkt att tillgå – höjer priset på mejeriprodukter? Det är bara importerat smör som är dyrt, det svenska (om man skulle hitta något) har fortfarande samma pris, och resten av mejeriprodukterna står också stilla.
Fast att göra smör är ju ett produkstionssteg till. Det kostar ju. Andra produkter är mer lönsamma att tillverka av mjölk. Och jag tror det ligger mycket i att ersättningen till mjölkbönderna är låg…
En ko! 🙂
Det är de här LCHF/GI-människornas fel alltihop. Jag har minsann alltid haft både mycket smör OCH socker i mina kanelbullar men nu får jag lida över att andra har ändrat sina kostvanor. 😦
Vi kan ha gemensam vårdnad sen när jag blir arbetslös igen!
”Ja det e… XX:arnas fel…” *sjunger* Det är synd om dig! Det ska ju vara massor av smör och socker och kanel i bullar!!!
Hörrö Nurse !
Vi bor jue ganska nära så vi kan kanske dela på en ko ? Man kan jue vara fler på en häst liksom .
Ja, det är fettgalninganas fel !
Sorry lillasyster att jag kapar din blogg 🙂
Kram
Du kan få vara med och dela på min och NR:s ko – se min kommentar längre upp till henne, där jag föreslog att vi skulle fixa en kossa.
Håller med om vilkas fel det är, men akta er nu så ni inte lockar hit några fanatiker igen, höll på att bli galen på dem förra gången!!! 👿
Bara för att det är du är det helt OK! 😛
Kramen!