Småföretagen finns inte på Fejan, Twitter eller bloggar. Det är bara 18,6 procent av dem som använder Fejan i affärssyfte och 0.5 procent som twittrar. Och 81 procent använder inte sociala medier alls. Siffrorna kommer från en undersökning som Visma Spcs har genomfört.
Men hur kan det här komma sig? Sociala medier är ju för det mesta gratis. Vismas vd Rolf Dahlberg tror i Svenska Dagbladet att det handlar om tid. Som småföretagare har man fullt upp med att få företaget att gå runt och man anser sig inte ha tid att hänga på Facebook, twittra eller blogga. Ett annat skäl kan vara att man är rädd för ryktesspridning.
Brit Stakston, expert på sociala medier på pr-byrån JMW, menar att småföretagarna har fastnat i gamla sätt att marknadsföra sig. Man inser inte att affärer och sociala medier faktiskt hör ihop. Det är där man har sina kontakter och mycket av marknadsföringen kan göras helt gratis. Affärsrelationer kan stärkas. Ja, fördelarna är många. Att småföretagen ändå inte använder sociala medier tror hon beror på kunskapsbrist delvis. Man inser inte sociala mediers värde. Tidsbrist är mera nåt man skyller på .
Tidsbrist är nåt småföretagarna skyller på. Det handlar kanske mer om kunskapsbrist om sociala mediers värde.
Men genom att vara aktiv inom sociala medier har småföretagarna ganska god möjlighet att konkurrera med de större företagen. Att vara aktiv ger ”fotavtryck” och många ”fotavtryck” gör att man syns i träfflistan när nån Googlar, till exempel.
Brit Stakston vill ge råd till småföretagarna. Hon säger:
[…] De måste komma bort från sina fördomar och prova. En blogg kan vara en strategisk publiceringsplattform, det är den bästa hemsida de kan ha. Marknadsföring är dyrt, de måste förstå att deras nätverkande kan förlängas och förstärkas genom att de är aktiva på nätet […]
Och faktum är att mer än var tredje svensk använder sociala medier varje dag. Så många som 35 procent av svenskarna i åldrarna 9-79 år använder sociala medier under en genomsnittlig dag. Jämför det med de 28 procent av befolkningen i samma åldrar som besöker mer traditionella medier på nätet, alltså tidningar, tidskrifter, radio och tv. Nog finns det möjligheter, alltid.
Jag skulle vilja säga att sociala medier borde vara en självklarhet för företag, stora som små. Man syns, man knyter kontakter, man odlar kontakter och man får ganska mycket marknadsföring så gott som gratis… Inte illa…
Men finns det något negativt? Tja, ska det bli nåt resultat måste man vara aktiv. Det räcker inte med att till exempel starta en blogg, man måste skriva också. Och så måste man förstås tänka på vad man skriver och hur – man vill ju inte uppnå motsatt effekt…
Jag måste säga att i Avesta använder småföretagarna facebook ofta, tex cafeér som lägger upp sig och kan gratis lägga reklam för olika erbjudanden, våran lokala ICA affär har egen sida, där dom slänger ut extraerbjudanden utanför ica´s egna reklam osv. men det kanske är lättare att få nytta av det i just mindre städer..va vet jag 🙂
Kanske att man får mer uppmärksamhet på mindre orter. Nu framgår inte spridningen av företag av undersökningen – alltså om det är fler eller färre användare på mindre orter. Om jag vore företagare skulle jag absolut utnyttja möjligheterna med sociala medier!
Jag tror att det är svårare än många tror att hålla t ex en gillasida uppdaterad på facebook eller en företagsblogg. Det känns ofta som att antingen händer inget alls, eller så blir jag reklamspammad, eller spammad med oväsentligheter som inte är anledningen till att jag gillar sidor. Jag kanske är unik, men jag kan idag inte komma på något företag/person som lyckats stärka sitt varumärke hos mig genom närvaro i sociala medier, de sänker det.
För mig är det tvärtom! Ett företag med en levande blogg stärker sitt varumärke för mig – och det finns ett antal som har gjort det. Vad gäller Fejan kan jag inte uttala mig eftersom jag inte finns där.
På WordPress, där jag bloggar, slipper man spam tack vare ett bra verktyg… Där är filtret snarare lite för bra ibland… Så WP är ett bra ställe för en företagsblogg! 😛
Jag menar att om jag börjar kolla in en företagsblogg, så uppdaterar de med så mycket ”skit” så jag upplever det som spam fast det inte är spam. Jag kan inte komma på något företag som klarar att ge mig varierad information med anknytning till företaget, men jag har antagligen kollat in fel företag, eller så är jag felprogrammerad.
Förr ”gillade” jag några författarsidor på facebook, då berättade de för mig varje vecka att de skrivit böcker, som de gärna ville att jag lånade eller köpte.Jaha, men det var väl anledningen till att jag följde författaren, det behöver jag väl inte påminnas om hela tiden? Sådant ser jag som spammandereklam.
OK, då förstår jag hur du menar. Jag har följt andra typer av förtagsbloggar, även för vissa myndigheter/offentliga verksamheter. De blir bättre och bättre, faktsikt!
Starta blogg och starta blogg. Som småföretagare måste du väl stå på golvet i verkstan och jobba på som alla andra anställda. I alla fall i vår företagsvärld här i Byhålan. Fakturor och betalningar fixas hemma på kvällen och helgen sen. Så nån tid för blogg finns verkligen inte! Fantasier, säger jag bara!
OK… Ett blogginlägg på 150 – 200 ord tar en kvart att skriva. Och det är väl utnyttjad tid om man behöver marknadsföra sitt företag. Om man anser att man inte behöver det finns det ju inget skäl till att lägga en kvart om dan på att blogga.
En kvart med familjen är nog mera värt, tror jag, än en kvart för att blogga. Sitter man dessutom med pekfingervalsen och letar bokstäver, som min käresta gör, så blir det nog inte mycket nyttigt skrivet under den kvarten.
Synd att jag inte bor närmare. Hade kunnat hjälpa er att komma igång, kanske drivit den åt er, till och med. Men, men…