• Hem
  • CV
  • Inköpslista – böcker
  • UN
  • Ego
  • Metropolen Byhålan
  • Läser och läst!
  • Döskallelistan

Tofflan – en tragisk komedi

Livet är svart djupt nere i näbbstöveln

Feeds:
Inlägg
Kommentarer
« Vem är Tofflan???
På dejt med Fästmön »

Dags för di röe…

11 augusti 2011 av Tofflan


Ja nu börjar det bli dags för ”di röe”… Och då menar jag inte danskar utan kokta kräftor. (Kräftor är ju inte röda i levande skick, men blir det när de kokas.) Jag älskar verkligen kräftor och har gjort det sen jag var barn. Minnena från kräftskivorna på verandan till den lilla sommarstugan är tydliga – trots att de… ehum… är från stenåldern, nästan…


Inne på den här veranden hade mina föräldrar många härliga kräftskivor när jag var barn!

                                                                                                                                                                  Min pappa hade känningar i Småland och det var dit vi for för att fiska kräftor. Jag fick förstås inte vara med och fiska, men har gjort det som tonåring. Det var lika härligt som att äta godsakerna!

I bilen packades sen kräftor in. De låg levande i fruktlådor. Jag låg i baksätet och hörde deras krälande från bagageutrymmet. I stugan fanns en minimal spis, men mamma lyckades alltid koka kräftorna där ändå. Tänk så barbariskt, att koka levande djur…

Så dukades det upp till väldoftande fest med kräftor, krondill, stark ost och gott bröd. Kulörta lyktor och en kräftmåne monterades. Hattar, hakklappar och massor av servetter dukades fram. Inbjudna till festen var oftast familjen Ö som också hade sommarstuga, dock modell större, i Varamon, i Metropolen Byhålan.


Krondill doftar underbart!

                                                                                                                                                                 Det var härliga tider, barnsliga tider, med augustinatten som smög sig på och lilla jag som fick vara uppe tills jag slocknade…

I Dagens Nyheter hittar jag ett förslag på en härlig kräftsupé à la August Strindberg. Men faktum är att vi i Sverige har ätit kräftor betydligt längre bak i tiden än när August Strindberg levde. Det sägs att vi åt de läckra djuren redan på 1500-talet… Men att koka dem med dill och äta dem kalla började vi göra först på Strindbergs tid och på 1900-talet kom hattarna och resten av tillbehören som hör kräftskivan till. Ursprungligen var kräftor ofta förrätt.


Kräftljusstaken, ett måste på min kräftskiva!

                                                                                                                                                                      August Strindberg skrev många gånger om hur kräftor skulle serveras och med vad de skulle förtäras. För det första skulle man servera honkräftor – de är större och innehåller rom. Typiska tillbehör enligt Strindberg var sen ett sött rågbröd, smör, ost och rädisor. I glasen öl (porter blandat med pilsner) och brännvin.


Några av kräftorna som vi åt förra året…

                                                                                                                                                                          Idag äter jag oftast kräftor med rostat bröd och morfars brännvinsost. I mina glas har jag ljust öl och kryddat brännvin, gärna Östgöta sädes. Hur intar du dina kräftor? Vad har du för tillbehöver på din kräftskiva???

Dela det här:

  • Tweet
  • Skriv ut
  • E-post

Gilla

Gilla Laddar in …

Relaterade

Publicerat i Epikuréiskt, Familj, Personligt | Taggad 1500-talet, alkohol, August Strindberg, augustinatt, Östgöta sädes, öl, bagageutrymme, baksäte, barbariskt, barn, brännnvin, bröd, Dagens Nyheter, danskar, förrätt, fiska, fruktlådor, haklappar, honkräftor, koka levande, kräfthattar, kräftlykta, kräftmåne, kräftor, kräftskiva, kräla, krondill, kulörta lyktor, mamma, pappa, pilsner, porter, rädisor, röda, rom, sött rågbröd, servetter, skriva, Småland, smör, sommarstuga, spis, stark ost, Sverige, Varamon, veranda | 16 kommentarer

16 svar

  1. på 11 augusti 2011 den 11:46 Inna

    Jag äter helst kräftorna, dvs havskräftor som är de riktiga för mig, på bryggan.

    Naturell eller bara lite bröd och majonnäs, hemlagad så klart, som tillbehör.
    Jag är inte förtjust i öl, varför jag gärna dricker en torr chardonnay eller helt enkelt mineralvatten till.
    Har vi kräftskiva brukar jag ofta göra en ostpaj och sallad till, för alla gillar inte kräftor. Jag har varit på kräftskivor där folk har haft med sig köttbullar, revbensspjäll eller lax i st för kräftor!


    • på 11 augusti 2011 den 12:13 Tofflan

      Och jag föredrar ju då insjökräftor, för de är de riktiga för mig.

      Västerbottenostpaj är gott till, men om det finns på bordet tenderar jag att äta alldeles för mycket! 😛

      När vi har ätit med barnen blir det räkor och köttbullar också eftersom de inte äter kräftor.


  2. på 11 augusti 2011 den 11:55 Monica

    ååå va sugen jag blev nu da , på kräftor. Jag käkar dom på LOFFF 😉 norskt namn för vitt bröd, sen måste jag ha NORSK majonäs mums.
    Nu fick jag minnen upp u huvudet där jag var med min pappa och fiskade när jag var liten mitt i natten


    • på 11 augusti 2011 den 12:14 Tofflan

      Ja du ser vad jag lockar fram i dig! Ställ till med kräftskiva nu i helgen, vet ja!


  3. på 11 augusti 2011 den 12:40 Monica

    jobbar kväll fre lörd, men snart så snart , 😉 du nu har jag wordpress användarnam o lösen ,men hur fan kommer man till bloggen ? fattar inget varför ska allt va så krångligt! Vill ha lösenskyddade inlägg och det har ju inte Blogger ;(


    • på 11 augusti 2011 den 13:29 Tofflan

      Jag fattar inte riktigt hur du menar. Du måste ju logga in nånstans..? Sen är det bara att börja.


  4. på 11 augusti 2011 den 13:56 fruhatt

    Insjökräftor ska det vara ! Kryddost , rostat bröd till. Inget annat . Kräftorna räcker så bra. Ååååh, vad jag blir sugen !


    • på 11 augusti 2011 den 14:12 Tofflan

      Absolut! Fast kräftor kräva vissa drycker också…

      Jag är jättesugen nu!!!! 😛


  5. på 11 augusti 2011 den 14:36 Barbro Binda

    Nu får du slå mig hårt i huvudet med något lämpligt föremål för jag anser att kräftor är överskattat som livsmedel. AJ!!!
    Att ha skojiga hattar och bli full å tokig på snaps går bra även tillsammans med andra maträtter. Vi kör kåldolmspremiär med dessa tillbehör och jag lovar att det är uppskattat.
    I Västerbottensostpajfrågan är vi dock HELT överens! 🙂


    • på 11 augusti 2011 den 14:44 Tofflan

      Livsmedel? Kräftor? Nja, det är ju liksom inte mycket ätbart på djuren i fråga. Men hjärnan är god, det är det som kallas kräftsmöret! 😀

      Skojiga hattar och att bli full är lite överskattat, tycker jag. Gummibandet till hattarna brukar skava som f*n under hakan och att bli full är mest obehagligt, tycker jag. Men det är gott att dricka. 😆

      PS Blir ni inte pruttiga av kåldolmarna? Det blir man inte av kräftor, men fisar är ju roligt! 😛


  6. på 11 augusti 2011 den 15:18 Maria Engelwinge

    Vilken fin ljusstake! Här intas tyvärr inte kräftor längre. När jag var liten snålades det så mycket att man bara fick två kräftor typ. Barnen då vill säga. Så när jag blev vuxen skulle jag minsann äta så många kräftor jag ville. Och det gjorde jag. Tills jag nästan kräktes. Hade hemska magknip. Har förätit mig:(
    Kram fina Toffla


    • på 11 augusti 2011 den 15:22 Tofflan

      He he, staken är fin, den, Tofflan inte så fin, men tack! 😛

      Fy, äta så man kräks… Jag förstår att du inte äter de röda djuren längre!

      Kram!


  7. på 11 augusti 2011 den 20:25 Monica

    Jag gillar inte kräftor nåt vidare. Ofta smakar det dy och sump. Och det där kräftsmöret har jag alltid undvikit, trots att jag inte förrän nu har förstått att det är hjärnan! Ryys! Men öl och nubbe är ju alltid kul.:-)


    • på 11 augusti 2011 den 20:48 Tofflan

      Som mamma brukar skandera när vi nubbar:
      ”Huddinge, Tullinge, Tumba,
      Huddinge, Tullinge, Tumba.
      Nu tar vi den!
      Hjärna.” (Fast hon menar Järna/Gärna!)

      Öl och nubbe är alltid kul, ja! 😆


  8. på 11 augusti 2011 den 22:05 UnderCover

    Tycker kräftor är ett himla krångligt sätt att få i sej dillvatten
    Å hur så många kan tycka att sån’t vatten är så himla gott kan jag inte förstå. Nä! Tacka vet jag räkor 8)


    • på 11 augusti 2011 den 22:08 Tofflan

      Å jag älskar kräftor! Men räkor är också gott!



Kommentarer är stängda.

  • Vem är Tofflan???

    En numera rätt tjock (tant) propagandaminister som sett bättre år. Bitsk och elak och hård mot de hårda, men from som ett lamm mot de snälla. Älskar sin Anna gränslöst, kopiöst, sanslöst, men tveklöst.

    Du får gärna citera mig, men ange källa. Bilder från bloggen får du INTE knycka. Den här bloggen är avslutad. Vill du kontakta mig ändå eller köpa en bild? Skriv en kommentar vid det inlägget så kontaktar jag dig!

    Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!

  • Nytt arbetsliv…

    Nytt jobb, nytt liv09 maj 2016
    Äntligen!!!
  • På LinkedIn

    Visa Ulrika Hurtigs profil på LinkedInGå till Toffelprofilen
  • På Pinterest

    Tofflan på Pinterest
  • Tofflan twittrar

    Mina tweets
  • Statistik!

    Här kan du läsa en årsrapport om den här bloggen.
    https://tofflan.wordpress.com/2015/annual-report/
    (Du får kopiera URL:en och klistra in i adressfältet på din webbläsare.)
    Vill du ha utförligare statistik, mejla mig på
    tofflan(snabel-a)home.se

  • Ämnen

    Allmänt Böcker Diskutabelt Epikuréiskt Familj Film Gult HBTQ Ironi Krämpor Musik Personligt Puckon Radio Stoiskt Trams TV Vänner
  • Senaste inläggen

    • Allting har en ände…
    • Grattis till lilla mamma – och tack för gott skratt!
    • En flaska vin: Boira’ 2014
    • Lördagslåtanden och -göranden – med vissa risker…
    • Dödligt dubbelspel
    • Återkoppling och vidare, upp i ljuset…
    • Bara härligt regn hos mig
    • Inne i djungeln
    • Tunneln i slutet av ljuset
    • Idag är det lön, men inte för alla
  • Mest lästa inlägg

    • Vilket djur är du - på jobbet?
    • Hur avslutar man ett jobbmejl?
    • Ett par kan väl inte vara tre?
    • Tofflan testar: Vårtfri?
    • Förmiddagsrapport
  • Senaste kommentarer

    Tofflan om Östgötska ord och uttryck:…
    Arne Bolund om Östgötska ord och uttryck:…
    Tofflan om Vita spår
    fruhatt om Vita spår
    Tofflan om Allting har en ände…
    Tofflan om Allting har en ände…
    Lisa om Allting har en ände…
    Merete om Allting har en ände…
    Tofflan om Allting har en ände…
    johannasdeckarhorna om Allting har en ände…
    Tofflan om Allting har en ände…
    johannasdeckarhorna om Allting har en ände…
    Tofflan om Allting har en ände…
    etuna1 om Allting har en ände…
    Tofflan om Allting har en ände…
  • Intressant och relevant

    • Bokbloggar
    • Chokladbloggen
    • Deckarhuset
    • Glömda ord
    • Helds HBT-nyheter
    • Kommunikatörerna på SLU
    • QX
    • Skrivrummet
    • Suicide Zero
    • Uppsalalistan
    • Uppsalanyheter
  • Läsvärt hos andra!

    • Just nu i augusti på BOKHYLLAN I PEPPARKAKSHUSET
    • Inledningar #4 på Mösstanten
    • Nätter jag drunknar på Mitt liv
    • Just nu - Augusti 2022 på Lottens Bokblogg
    • Inledningar #2 på Mösstanten
  • Knappar och diverse annat av värde

    Twingly BlogRank

    Denna blogg är värd 67 984 kr


    Display Pagerank

    Pinga Frisim

    SvenskaSajter.com - gratis länkkatalog för hemsida & blogg

    Reggad på Commo.se

  • Dagarna

    augusti 2011
    M T O T F L S
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293031  
    « Jul   Sep »
  • Arkiv

  • Besökare

    • 1 887 088 hits
  • RSS Twingly-länkare

    • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.
  • I can see U!

  • I know where 2 find U2!

    Map IP Address
    Powered byIP2Location.com

WPThemes.


  • Följ Följer
    • Tofflan - en tragisk komedi
    • Gör sällskap med 514 andra följare
    • Har du redan ett WordPress.com-konto? Logga in nu.
    • Tofflan - en tragisk komedi
    • Anpassa
    • Följ Följer
    • Registrera
    • Logga in
    • Kopiera kortlänk
    • Rapportera detta innehåll
    • Visa inlägg i läsare
    • Hantera prenumerationer
    • Minimera detta fält
 

Laddar in kommentarer …
 

    %d bloggare gillar detta: