Nej, vädret var konstigt idag och framåt mitten av dan regnade det. Därför struntade vi i bad och åkte till Gamla Uppsala för att titta lite. Först gick vi till kyrkan, men där skulle det vara begravning så vi fick bara se kyrkan från utsidan. Kyrkan är väldigt gammal och byggd ovanpå ett gammalt hedniskt tempel. En gång i tiden var den faktiskt domkyrka också.
Vi fick bara se kyrkan från utsidan.
Vi skulle i stället ta en promenad runt högarna och läsa lite på informationsskyltarna.
En jättestor hög och en liten pojke som det regnade på.
Naturligtvis började det regna, men vi hann läsa en (1) skylt innan vi i rask takt gick mot Odinsborg för att luncha.
Vilka är begravda i högarna egentligen? Jaa, därom tvista de lärde, faktiskt.
På väg till lunchen såg vi en sten med ett tänkvärt citat av Dag Hammarskjöld.
En sten med tänkvärda ord av Dag Hammarskjöld.
I Gamlis kan man ta med sig mat och sitta utomhus – om vädret tillåter. Det finns bord med fasta bänkar, men man kan ju också slänga ner sig på en filt nånstans – utom på högarna, för dessa får man inte gå på längre.
På Odinsborg fanns inte direkt några barnrätter att välja på. Där serveras dagens rätt för 86 kronor och det tyckte jag var lite dyrt när vi var två. Så Elias fick lite vatten, bara.
Elias fick vatten och brö till lunch, fast utan brö…
Närå, vi hittade nåt på menyn som passade lille herrn. Det blev belgisk våffla med sylt och grädde. Inte det nyttigaste, förstås, men men… Själv tog jag en grillad macka med ost och ruccola. Den var lite seg. Lunchen kostade allt som allt ungefär en hundring för oss två tillsammans.
Vi visste inte riktigt vad en belgisk våffla var, men som synes var den god.
När vi kom ut igen regnade det fortfarande lite, så vi bestämde oss för att gå in på Gamla Uppsala Museum. Jag var där senast när det nyss hade öppnat, så det var ett tag sen… Cirka tio, elva år sen…
Museibyggnaden ser vid första anblicken ganska tråkig ut, men faktum är att den är allt annat än trist!
Utanför entrén fanns en vattenskål för fyrbenta besökare.
Vi blev vänligt bemötta av en trevlig tjej i museets reception. Elias gick in gratis eftersom han är under 18 år och jag gick in gratis eftersom jag viftade med presskortet. Elias hittade en dator där man kunde kolla in en virtuell vikingavärld. Jag kikade lite på bottenvåningen och utställningen där om området. Det var samma utställning som när museet öppnades. Lite trist, kan man tycka, men den är informativ. På bottenvåningen fanns också toaletter, en shop och en barnhörna.
Barnhörnan var inredd som en vikingabostad, men Elias var lite för stor för att leka där.
Så gick vi upp i museet. Vid det häftiga fönstret stannade Elias för att lyssna på lite information i några gigantiska lurar.
Giganiska lurar.
Jag passade på att fota fönstret i museet, ett öga ut mot högarna.
Ett öga ut mot gravhögarna.
I museet finns en massa saker att titta på – allt från montrar med spännande prylar som grävts fram till modeller och diverse tillfälliga utställningar. Man kan läsa om de gudar som dyrkades i Gamla Uppsala innan det blev kristet.
Min favorit blev Fjolner på grund av namnet och för att han drunknade i ett mjödkar…
Gudarna var också illustrerade. Kolla in min favorit Fjolner, nummer två.
Stackars Fjolner, nummer två!
När museet öppnade fanns inte så många saker från utgrävningarna av området och gravhögarna. Detta hade ändrats rejält och det var riktigt kul och intressant att se. Och mer lär det bli eftersom de senaste utgrävningarna tydligen bara har sommaruppehåll!
Här ser man några av de utgrävda föremålen, bland annat en hjälm, ett svär och hästgrejor samt ett krossat glas.
En av de modernare utställningarna i museisalen var Möt de döda levande av Uppsalakonstnären Michel Östlund. Den utställningen var främst audiell, så den funkar ju inte så bra för döva och hörselskadade.
Möt de döda levande.
Här kunde man via hörlurar lyssna på kända personer med Uppsalaanknytning.
FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld och poeten Karin Boye pratade.
Fler kändisar satt på väggen… En komiker och en stark kvinna, tyvärr ett offer för hedersmissbruk.
Tage Danielsson och Fadime Sahindal.
En radioman och författare och en gammal åskgud.
Gösta Knutssonoch Tor.
En annan ny grej i museet var bildspelet Tidsresan, tio minuter långt. Det fångade både Elias och mig, vilket borde vara ett gott betyg!
Tidsresan började redan 2000 år före Kristus.
Innan vi lämnade museet skrev vi våra namn i gästboken samt svarade på var sin enkät om museibesöket. Elias läser och skriver så bra och det var riktigt roligt att höra hans synpunkter! Vi var nog snälla i våra omdömen om museet, för övrigt. Vi tog en titt i museishopen, men handlade inget.
När vi kom ut i friska luften igen hade plötsligt solen tittat fram och det var bortåt 30 grader varmt. Vi bestämde oss för att varva högarna och göra ett nytt försök att besöka kyrkan.
Vi passerade ett gammalt träd.
Högarna är verkligen häftiga!
Högarna är häftiga! Det är faktiskt ”knöligt” i marken en bra bit bort.
Med mina nya och starkare linser kunde jag se ända in till stan och den berömda Uppsalasilhuetten.
Uppsala-silhuetten, något datormanipulerad.
Och så lite hög igen…
Mer hög!
På väg mot kyrkan passerade vi ett stenaltare som påven hade använt för en andakt när han besökte Gamla Uppsala 1989.
Stenaltare.
Men tro det eller ej, när vi kom fram till kyrkan var begravningen slut. Bara det att kyrkan var stängd för städning. Så vi fick titta på den från andra hållet, fast fortfarande på utsidan, dårå.
En fin gammal stenkyrka som vi gärna sett insidan av också. Men det gick inte idag.
Vi bestämde oss för att gå tillbaka ner till Odinsborg och köpa var sin glass, för nu var vi plötsligt väldigt varma. Disagården skippade vi helt idag. Passerade en hög med tre stenar. Nu hade vi lärt oss att stenarna markerade en ingång i gravhögen, där man hade grävt ut nån gång vid mitten av 1800-talet.
Tre stenar markerade ingången.
På Odinsborg var det lite kö till kaféet. Jag fnissade inombords åt en man med proggrunda brillor samt en hjärtformad stjärt som var inhyst i ett par grå byxor av nån sorts tweedkaraktär. I bakfickan stack en kam upp. Den var ROOOSA. Hade Fästmön varit med hade vi garanterat kollapsat – av hysteriskt flabb. Nu hade jag ju Elias med mig och fick skärpa mig. Den som såg Rosa kammen försiktigt plinga i klockan som skulle påkalla kassörskans uppmärksamhet hade garanterat kissat på sig. Om han eller hon var kissnödig. I sitt kölvatten hade Rosa kammen en kvinna hälften hans ålder, med en obeskrivlig bussarong med korsstygn, tror jag, och lika vit hy som Rosa kammen. Snacka om äktenskapstycke!
Innan vi lämnade Gamla Uppsala tittade vi in i en antikaffär. På vägen dit såg vi ägarens söta hynda ligga och dåsa i solen på en kudde.
En slö och söt hynda.
Men vi klappade INTE hunden eftersom ägaren vid min förfrågan om vi fick göra det sa att hon kunde vara lite bestämd av sig. Elias är lite hundrädd så jag ville inte utsätta honom för en ilsken hynda. Däremot höll jag på att klampa in i antikägarens hem, pinsamt nog…
Trötta och varma åkte vi så hem till mig där vi slängde oss en stund i soffan och softade. Sen satt vi nån halvtimma och la pussel – av de cirka 1 500 bitarna är kanske 650 – 700 lagda. Elias fick dit två stycken, vilket är superbra!
Vi softade i min soffa. Jag, till höger, har gigantiska näsborrar, som synes.
I morgon hade Elias tänkt hänga med mamma till jobbet, men det går tyvärr inte så bra. Så han får hänga med mig igen. Fast jag har inga planer för dagen mer än att vi måste åka hem till mig så att jag får duscha och tvätta håret. Det gör jag helst i min egen dusch.
Äventyret fortsätter…
Vilken härlig dag ni verkar haft. Läs gärna i Maja Hagermans nya bok om utgrävningarna utefter nya e- fyran. den kan man läsa för barn och ungdomar också.
Tack för boktipset! Jag väntar också på en specialguidad tur av min släkting arkeologen, men han är alltid så busy, tyvärr!
-det var intressant,tack för den turen! -och jag har klappat en Stor långhårig schäfer idag:-) så snäll o väluppfostrad o vacker!
Trevligt att du hängde med – om än i efterhand! 😛
Å, vi fick besök av en vit schäfer i Himlen härom kvällen, men tyvärr var Fästmön och jag ute på födelsedagsuppköp just då!
Jag säger som SoP! Tack för ett både roligt och informativt inlägg. Det måste vara evigheter sedan jag var vid högarna och mina stackars obildade barn har då aldrig fått komma dit.
Älskar bilderna – de andas något exotiskt, för en 08 ÄR Uppsala exotiskt. Hoppas du (ni) får en trevlig fredag också och en fin helg sedan!
Kramen!
Här ÄR så fint och jag hoppas att kära syster kommer hit nån gång så ska vi vara kulturella med henne!
Kram och hoppas att din helg blir bra också!!!
Instämmer i dom två tidigare kommentarerna; tack för en intressant tur med fina bilder.
Hoppas ni får en lika fin dag i dag. Kanske en med lite bad 🙂
Gamla Uppsala är verkligen sevärt och det behöver inte kosta så mycket att titta heller! Idag blir det nog inte bad heller, vi ska hem till mig en stund och fixa lite. Mulet idag också och kvavt som 17 trots regn i natt… Jobbig luft och jag hostar luftrören ur bröstet!
Vilken givande dag ni har haft tillsammans Elias och du, tack för att vi fick följa med..
Otur med kyrkan, men då har ni ju den kvar att utforska, det påminner mig om en kyrka i Flensburg (Tyskland) som maken och jag var till flera gånger och varenda gång var den stängd för än det ena än det andra, så vi har fortfarande den kvar att besöka..
Hoppas du och Elias får en bra dag i dag också.
Ha dé!/Kram
Ja vi blev väldigt nöjda med det vi såg, även om det var irriterande med kyrkan. Samtidigt tycker jag att det är bra att en sån vacker kyrka används och hålls levande – om än för de döda. Jag var själv där på begravning i februari, mycket vackert,
Kram kram!
Vilken fin dag ! Jag vill också se det museumet !
Kram
Museet är jättefint, men lite väl hög entréavgift, tycker jag,dårå, som slank in gratis på presskortet…
Kram!
Väldigt inspirerande! Och fina bilder. Vi cyklar ju dit ibland, men bara för att sola och fika. Nästa gång blir det nog ett mer omfattande besök
Men kolla in lite prylar där, det är faktiskt spännande att turista i sin egen stad, tycker jag! Museet var så intressant att se, det var ju typ tio år sen för min del!
Fantastiskt inlägg! Du skulle ju jobba som PR-webbare för detta var mycket informativt och kul att läsa.
Sen tar du ju med Ellet på en massa kul som värmer i hjärtat när jag läser och ser de fina bilder du tar på pojken.
Men TACK! Vad glad jag blir att just DU säger så! 😛
Idag har vi varit skitslöa, men man måste få ha såna dar också. Vi har nyss varit och handlat och vi kaaanske ska till Gamlis och kika på kyrkan – eller i alla fall ta en glass innan vi hämtar mamma.
Jag vill egentligen ta mer bilder och jag frågar alltid Elias först om det är OK att jag fotar och lägger ut. Fast egentligen är det ju ni föräldrar som bestämmer det… Du måste protestera om du tycker att nåt inte är OK!
Belgiska våfflor… dessa kallas här för Brusselwaffel, Äts precis som på bilden, eller med frukt eller chokladsås. Ska vara frasig men mjuk. Vi har också sockervåfflor, de är lite mer fyrkantiga, äts inte varma, som en kaka. Dessa finns också chokladdoppade. De godaste är tycker jag, holländska stroopwaffel. De är tunnare, sega och med smak av kanel. Våfflorna här är beroendeframkallande. Om du nån gång kommer hit ska jag göra våfflor till dej.
Elias tyckte nog att det blev lite FÖÖÖR mycket sylt och grädde… 😉