Medan jag ringer och ringer och sitter och väntar i telefonköer och lite sånt använder jag ”dötiden” till att surfa runt. Fastnade på en artikel på Dagens Nyheters hemsida om starka och busiga flickor i litteraturen. Nu har nämligen en ny doktorsavhandling visat att fanns starka och busiga flickor även FÖRE Pippi Långstrump. Och att Astrid Lindgren kanske inte var barnbokens stora förnyare, trots allt.
Det här är den riktiga Pippi Långstrump för mig, i Inger Nilssons gestaltning. Bilden är lånad från SvT Bild.
Man brukar säga att Pippi Långstrump är den första FRIA flickan i svensk barnlitteratur och att hennes skapare, Astrid Lindgren, är den som skrivit den första moderna barnboken. Men enligt den nya avhandlingen är Pippi, som kom ut 1945, väldigt lik ANDRA och mer bortglömda barnboksflickor. Enligt Eva Wahlströms avhandling Fria flickor före Pippi fanns till exempel Bibi, Karin Michaëlis och Ann-Mari, av Ester Blenda Nordström långt före 1945. Och det var flickor som gjorde hyss – bland annat hissade upp folk i flaggstänger (märkligt nog likt en annan barnboksfigur, dock en pojke…).
Eva Wahlström tror att Astrid Lindgren läste böckerna om Bibi och Ann-Mari. Många saker tycks ”lånade”. Både Bibi och Ann-Mari var lite vilda och red på hästar, Bibi rymmer ut i vida världen och Ann-Mari har en fläta som står rakt ut, för att nämna några saker.
Intressant, så klart. Men det var ändå tant Astrid som slog igenom. Och det måste ju ha berott på nåt mer än bara likheter med äldre tiders busiga barnboksflickor. Tror jag, dårå. Eller VILL jag bara tro att mormors barndomsgranne var bäst?..
Hur som helst så var det Astrid Lindgren som kunde skriva så att alla barn förstod (fast jag tycker ju personligen att Pippi var en odräglig unge!)
Fast…har man tagit ”lite av varje” från alla så blir det ju odrägligt, tänker på hur ouppfostrad Pippi var och hur hon gjorde precis som hon ville med allting, uppkäftig var hon ju också, men så älskad av alla barn..
Ha dé!/Kram
Pippi var nog min förebild! Jag ville bli mer som hon! För i grund och botten är hon ju snäll mot de svaga. Men jag gillade Emil och Karlsson på Taket – trots att Karlsson inte är så jättesnäll mot Lillebror… 😉
Kramen!
det är ju astrid vi känner till. o pippi. aldrig hört talas om de andra
kram
Astrid skrev flera böcker än de andra två, så det är ju säkert därför också. Men ändå. Pippi är Pippi!
Kram!
Klart Astrid är bäst!
En av få kändisar jag hade velat träffa. Tänk att sitta en dag eller två å prata med henne…
Min mormor sa ibland:
”Den där Astrid, ja… Hon var ju alltid lite speciell…”
Och det kan jag tänka mig!
Eva Wahlström påstår att Astrid L ”stulit” pippifiguren från Blenda Nordström och Karin Michaelis. ”Astrid var så beläst at hon måste läst om Bibi och Ann-Mari.” Hur skall Eva W föra detta påstående i bevis?
Det värsta med denna avhandling är att den slukats okritiskt av massmedia och ett flertal experter.
Skulle vara intressant att få Eva W:s uppfattning om Astrid Lindgrens övriga figurer; är även de ”stulna”?
Vad anser Astrid Lindgrens anhöriga om detta falsarium till avhandling som skall leda fram till en fil dr.
Disputationen blir i slutet av månaden och lite nyfiken är man på kritiken som då lär framföras, ja.
Nu har jag inte läst avhandlingen, men enligt DBN-artikeln verkar flickorna i Karin Michaëlis och Ester Blenda Nordströms böcker ju påminna om ett par Astrid Lindgren-figurer. Skillnaden är väl emellertid, som jag skriver, att Astrid Lindgren är bäst. Hon har ju dessutom skrivit betydligt fler böcker än de två andra författarna. För mig gäller: Astrid rules! 😀
Att skriva en avhandling om någon så känd som Astrid ger onekligen större uppmärksamhet än om hon skrivit om någon mindre känd författare.
Astrid har även ”lånat” en del från folkliga berättelser, även om hon inte knyckt lika mycket som Taube gjorde.
Så länge man inte plagierar är det okej att inspireras av andra, enligt min mening.
Astrid har givit flera generationer helt makalösa läsupplevelser. Man tröttnar aldrig. För att inte tala om filmerna! Saltkråkan är min absoluta favorit. Den enda figur jag inte gillar är Karlsson på taket. Han är så självgod.
Jag tror mer på det där att Astrid inspirerats – så funkar jag själv. Men det man sen skriver är ju ens eget.
Ska vi jämföra knyckare är Taube nog i en klass för sig… Han, som dessutom hade en sån begåvad hustru som liksom inte blev känd, nästan, förrän posthumt.
Saltkråkan är underbar och underbart filmad! Karlsson gillar jag, trots allt. Tror det var detta att han kunde flyga…
Min farmor skulle ibland läsa Emil i Lönneberga för mig när jag var liten och skulle sova. Det slutade alltid med att farmor skrattade så hon tjöt och den som inte somnade var jag.
Ha ha ha, jaaa, din farmor var en rolig farmor, som jag minns! Uppkäftigt, till exempel! Det skulle aldrig min farmor ha… gjort och sagt! 😆
Min farmor var en härlig människa. Rund o go och gla´. Ibland var hon arg och svor så det osade. Jag kommer ihåg en gång när hon hade ramlat och slagit i handen och handleden precis innan vi kom dit. Hon hade så ont och hon svor långa ramsor. Men det hon var mest bekymrad över var att hon inte skulle kunna vara hemma och fixa fika och grejer till oss när vi kom dit. Hon åkte iväg till sjukan och kom tillbaka med gips några timmar senare. Hur hon klarade att ha sitt gips i några veckor det vet jag inte. Hon var ju en sån krutgumma. Sitta stilla och läsa eller nåt sånt var inget för henne. Det skulle bakas, lagas mat, tvättas, strykas, städas. Helt otroligt.
Du FEM, du borde börja blogga och bland annat skriva om din härliga farmor! Jag minns henne också som rund och go och svärande, men jättesnäll! 😀
Många kloka kommentarer!
Några synpunkter:
Bibeln har varit inspirationskälla för många såväl författare som filmare.
Plagiat är något man använder sig av vid prov och skriftliga redovisningar.
Disputationen äger rum vid Göteborgs universitet 27 maj men avhandlingen är inte tillgänglig för allmänheten.
Förlaget Eva W hänvisar till har den i annons för 184 kronor men ännu inte tillgänglig.
De stora nätbokhandlarna annonserar den men har den inte (jag har spärrat den).
Göteborgs universitet har icke för avsikt att webb-sända disputationen. Skriv gärna dit och frågar varför!
Ordförande professor Tomas Forser, tomas.forser@lir.gu.se och opponent professor Boel Westin, boel.westin@littvet.su.se, bör lämpligen kunna svara på frågor kring offentlighetsprinciper och publicering.
Mja, plagiat kan ju vara liiite mer än nåt man använder sig av vid prov och skriftliga redovisningar, men skulle det vara så att avhandlingen hävdar att Astrid Lindgren har plagierat vill jag nog se mer bevis för detta än ett antal likheter med några litterära figurer från 1900-talets början.
Bibeln ja! Den har till och med inspirerat mig i mitt romanförfattande (som är på gång just nu).
Intressant information från dig! Jag ska försöka vidarebefordra den!
Har just läst ”Patron Annmari” och fattar ingenting.
Boken är läsvärd och jag skulle förmodligen uppskattat den ännu mer om jag läst den som mycket ung.
Om Astrid L läst den och inspirerats är totalt ointressant.
Annmari är inte ens snarlik Pippi med undantag för vissa egenartare mänskliga egenskaper som för övrigt kan gälla för många flickor. Snörskorna kan vi väl lämna därhän. Dessa var en mycket vanlig utrustning när jag var ung.
Annmari är välutbildad och driver en liten gård och det skall bli mycket intressant att övervara disputationen och se om Eva W han bli fil dr på denna tunna spiksoppa.
Det är flera svenskor än Blenda och Astrid som skrivit flick- och ungdomsböcker. Enligt min mening, ingen som Astrid!
He he, jag har själv inte läst boken. Men att inspireras är en sak, att plagiera en annan. Astrid rules!
Har nu läst även Bibi och fattar ännu mindre av Eva Wahlgrens orerande. Avhandlingen är minst sagt märklig i många avseenden.
Bibi är en bok för ungdom (flickor i första hand) som på intet sätt avviker från dussintals andra i samma genre. Bibi är dock ganska speciell (bland annat med sitt resande) utan att ens komma i närheten av Pippi.
Både Bibi och Annmari tog sig gärna vatten över huvudet, så även EW.
Som pojk läste jag gärna Biggels och Anne på Grönkulla men även hiskeliga historier om bland annat Sturarna. Hoppas de inte var plagiat!?
Jag har varken läst Bibi eller avhandlingen, men jag tycker det känns liiite som att hon söker uppmärksamhet. Alla författare har väl nån gång inspirerats av andra författare och böcker utan att det blir plagiat för det…
För övrigt är det ju bara se vilka böcker som folk känner till – det är Pippiböckerna, inte de andra. Det säger väl nåt om vilken författare som regerar..?