Många förfasar sig över språket i våra sms, att det skulle urvattna vårt språk. Men nu menar en forskare i Uppsala, förstås, att det snarare är tvärtom!
Språkforskaren Theres Bellander anser att orden i sms, chattar och inlägg är
[…] levande, uttrycksfulla och känslostarka […]
I slutet av 2010 var Theres Bellanders doktorsavhandling klar. Den handlar om hur unga personers språk skiljer sig beroende på om de pratar, skriver på vanligt sätt eller använder sms, chattar och Fejan. Hon kom fram till att språket som används är både kreativt och känslosamt. Och visst är det väl logiskt att med hjälp av ett tangentbord ändå få fram röstläge, kroppsspråk och annat som man använder i en vanlig konversation!
Att många vuxna tycker att ungdomarnas språk urvattnas genom till exempel sms beror nog snarare på att de inte känner igen sig i språket. Theres Bellander menar att vuxna vanligen inte uttrycker sig så direkt. Ännu svårare blir det när myndigheter med flera ska använda sig av sms – då fungerar inte språket riktigt…
Vilka uttryck brukar du använda dig av? Kolla in listan här!
Jag använder dessa:
- asg
- cs!
- fr
- hare!
- iaf
- iofs
- o
- oxå
- ql
- asap
- btw
- irl
- omg
för att nämna några. Och så använder jag en massa smileysar, förstås… 😛
Kul lista! Använer vissa men långtifrån allihop. Mest förkortningar som iofs och ash, smajlisar och och en del amerikanska förkortningar.
Kram!
Ungefär som jag, dårå! 😀
ASG, skulle det stå och inte ”ash” *s*
Jag fattade! 😛
orange… någon som nappar på denna underbara färg???
annars kan man vara gul (pank), sväva i det blå, se ljust på tillvaron eller nattsvart, ha en jämnt humör (grå, grå ,grå…) bete sig beige, se rött, rösta grönt.
mer färg till folket!
kraaam//
Fast nu handlade inlägget om sms… Men det klart att färger betyder saker och ting.
Jag skickar nästan aldrig sms, de gånger jag gör det är det i klartext.
GAH! Jag är en sms-tok! Tur att jag har nåt abonnemang på mobilen som gör att jag nästan kan skicka obegränsat många.
Tror att många förkortningar i sms handlar om att det är en begränsning i antal tecken, 160 eller vad det är.
Det är ju inte bara i sms det är förkortningar, jag tycker ofta att det blir mer svårläst med en massa förkortningar. Vissa känns det också som de tar igen i skiljetecken det som de tar bort i förkortningarna. Till exempel: !!!!, …., !!???. Så det kanske ändå eftersträvas någon slags jämnhet i antal tecken. 🙂
Men det beror nog lite på vad det är för texter, för genre, helt enkelt. Jag kan skriva förkortningar för hand också om jag har bråttom. Här på bloggen skriver jag ofta ett ganska medvetet talspråk också där jag till exempel förkortar ”något” till ”nåt” etc.
När jag skrev i tjänsten undvek jag förkortningar eftersom folk faktiskt inte känner till alla. Och jag skulle aldrig använda förkortningar som inte är vedertagna!!!!! 😉
Jag använder aldrig såna förkortningar. Men är i alla fall glad att jag förstår dom. OM jag börjar använda någon av dom så blir det nog btw. Eller wtf. (Den fanns inte med i listan…)
Jag använder de engelska förkortningarna mer sällan än de svenska, men ibland är engelskan rent generellt bättre än svenskan – inte bara förkortningar utan andra uttryck, som till exempel ”tick a box”!
Det är väl bra om man håller sig till förkortningar i sms:en. Lite värre blir det då om sköterskorna börjar skriva på sms-språk i journalerna. Det har visst klagats på det på vissa ställen. Helt sanslöst!
Förkortningar i sms tycker jag är ett måste, men inte ska det vara förkortningar i journalerna! Dumt!
Jag kommer aldrig att drabbas av tennisarmbåge *övertygad* däremot ligger jag nog i riskzonen för smstumme 🙂
Himla många förkortningar blir det. Fast det beror iofs vem jag skriver till, det är ju lixom bra om folk förstår vad man menar.
Samma här! Sms är så bra, för mottagaren kan svara när h*n får möjlighet samtidigt som jag får iväg mitt meddelade innan jag glömmer bort det… 😳
Helt idiotiskt är det!
Nu började jag på ett inlägg här med en massa skitsnack om sjuksköterskor och deras journalskrivning, men det är bäst jag tar bort det. Kan bli tråkig stämning annars.
Men det är ju ”DINA” syrror som kan bli arga om de läser – och det gör de väl knappast. Om du inte nämner namn och arbetsplats är det fritt fram att tycka och yttra sig!!! Sen ska vi komma ihåg att det alltid finns undantag – även bland syrrorna finns det såna som glänser, liksom bland läkarsekreterarna. Jag vet en stjärna bland de senare… 😉
Hahaha! Jag avskyr när syrrorna använder knäppa förkortningar. FEM har helt rätt! Jag stöter ofta på förkortningar som är icke vedertagna, sånt som bara används inom den egna kliniken eller av några få på den egna avdelningen. Journaler ska vara lättförståeliga och aldrig gå att missförstås. Det händer titt som tätt att vi får ringa upp sjukhusen och fråga vih* de menar. 🙂
Men i SMS använder jag ofta förkortningar, en del av de du länkar till men även några hemsnickrade. Den här t.ex. ÄDMPHJ**
Kram! 😉
*Vad i helvete
**Älskar Dig Mest På Hela Jorden
Underbart! Jag tycker att det är OK med hemsnickrade förkortningar internt, inom familjen, alltså. Men inte på jobbet.
Kram!
Jg brkr nstan alig anvda frkrtnr jg 🙂
Nej du skippar ju bara vissa bokstäver. 😆