Legenden Jussi Björling fick ganska ofta kritik för att han ställde in operaföreställningar med kort varsel. Alkohol och scenskräck var skälen, menade man. Men nu har en hjärtspecialist uttalat sig. Han hävdar att Jussi Björling led av svår hjärtrusning.
Operalegenden Jussi Björling. Bilden är lånad från Svenska Dagbladets hemsida.
Jussi Björling var bara 49 år när han avled. Lika gammal som jag blir veckan efter påsk. Nu har en hjärtpecialist studerat hans journaler och kommit fram till att Jussi Björlings hjärta slogg upp till 200 slag i minuten. Snacka om rusande hjärta. Märkligt nog är både obduktionsrapporten och polisutredningen kring Jussi Björlings död försvunna.
Hjärtrusning innebär att man får svårt att andas. Man har svårt att få luft, helt enkelt. Och man blir hes och kanske svimmar. Helt klart bör hjärtrusningen ha påverkat Jussi Björling och hans karriär och kanske inte främst alkohol och scenskräck.
Min pappa gillade att leka Jussi Björling – med varierande uppskattning från omgivningen. En gång tog han i så han fick stämbandsproblem som innebar total tystnad under lång tid. Men det var i yngre dar. Det som slår mig var det som hände när pappa hade blivit äldre. När han hade svårt att andas och det pep i bröstet. Han svimmade. En gång faktiskt vid graven där han vilar nu. Han var så arg den gången – för han kunde inte ta sig upp. Och så fick han hjälp av en man som la en ett Byhåleblad under pappa. Byhålebladet som var konkurrent till Byhåleblaskan som pappa var lojal mot i hela sitt liv…
Ambulansen kom så småningom, men nåt fel med pappas hjärta hittade man inte. Inte heller hittade man nåt större fel på hans hjärta när han den där varma julidagen föll ihop i vattnet och drunknade, enligt obduktionsprotokollet. Men om man drunknar har man väl vatten i lungorna, eller? Och det hade pappa inte.symtom
Jag får aldrig min pappa tillbaka, men lite märkligt var det att läsa om Jussi Björlings hjärtrusning och min pappas liknande symtom…
Förmaksflimmer, låter det som. Obehandlat kan det leda till blodpropp —-> ond, bråd, död eller hjärninfarkt.
Jag vet inte hur det var på Jussis tid, hur behandlingen såg ut då. Idag försöker man få hjärtat att dunka på i sinusrytm, dels med hjälp av mediciner som t.ex. betablockare och ibland med hjälp av elkonvertering. Dessutom brukar man komplettera med proppförebyggande läkemedel som Trombyl eller Waran. Obehandlad blir man trött och flåsig eftersom hjärtat inte jobbar effektivt dessutom löper man en stor risk för TIA och proppar av olika slag.
/ Syster Besserwisser (som dock inte är särskilt duktig på hjärt/kärlsjukdomar)
Pappa hade åtta proppar – i benen. Han stod på waran sen min ålder, ungefär, när första proppen kom. Det måste ha varit nåt med hjärtat, ändå stod det att han drunknade. Kan man drunkna om man står upp i vattnet och det sen inte finns vatten i lungorna?
Ledsen!
Det måste ha varit en fruktansvärd upplevelse för er anhöriga, ALLA dödsfall är väl det men det finns grader i helvetet. 😦 Jag förstår verkligen att du är ledsen!
Näe, jag är inte så bevandrad inom rättsmedicinen men visst måste det vara så, att det finns vatten i lungorna om man drunknat. Såvitt jag vet så är det just det som innebär att drunkna. Det låter som om förloppet var oerhört snabbt, en sådan död som många av oss önskar oss. För de anhöriga är det nog ändå så att den snabba döden är den värsta, ingen tid att förbereda sig mentalt, att byta tankar, att be varandra om förlåtelse o.s.v.
Kram!
Ja det var ett mycket snabbt förlopp vilket förstås var skönt för honom, men också svårt för oss.
Kram!
Drunknade? Mycket egendomlig förklaring.Hjärtinfarkt har då jag och vi hemma alltid trott.Mamma tyckte väldigt mycket om din far så nu ovan där är det livat kan en tänka.
Så var det. Drunkning.
vila i frid kära släkting fick ganska nyligen reda på att jag är släkt med han via släktforskning ganska kul
Gissar att du menar Jussi och inte min pappa..?