Läser i Dagens Nyheter att det är hundra år sen förlaget B Wahlström började ge ut ungdomsböcker. Du vet de där med röda och gröna ryggar. De röda var förstås flickböcker, de gröna för pojkar. Totalt handlade det om 3 000 titlar… Och några av dem finns i min barn- och ungdomsbokhylla i förrådet.
En hylla gröna, en hylla röda.
Som vuxen kan jag titta tillbaka och tänka att det inte bara var böckernas ryggar som var stereotypa och framför allt tidstypiska. Den där synen om att flickor skulle läsa en viss sorts böcker som ofta handlade om kärlek eller sjuksystrar, medan pojkar läste spännande deckare och äventyr.
I dagens artikel i DN lyfter krönikören Lotta (!) Olsson fram bland andra Lotta-böckerna och Kitty-böckerna bland de rödryggade, Biggles och Tvilling-deckarna bland de grönryggade.
Flickböckerna är enligt Lotta Olsson
[…] muntert lättsinniga i tonen. Inom vissa gränser, förstås. Flickorna blir ytterst sällan arga, i stället är de artiga, väluppfostrade, pigga och engagerade i sina studier. […] Flickorna söker sällan äventyret själva. […] Ofta handlar böckerna om hotande vardagsförtreligheter […]
Om Kitty skriver Lotta Olsson
[…] Kitty ser mycket vuxen ut, men i senare böcker blir hon yngre. Det blir nästan alla på barnboksomslag vioöket är en intressant förändring i synen på barn. […]
Kitty var en av mina favoriter – just därför att hon faktiskt inte bara råkade ut för
vardagsförtretligheter
utan löste mysterier. Fast jag minns att jag tyckte att hennes två kompisar, Bess och George, verkade ganska töntiga…
Bland de gröna böckerna skriver Lotta Olsson så här om Biggles
[…] Han är redan en ärrad hjälte som ser alla kommande faror före alla andra. Men rör han en min? Nejdå! En riktig hjälte visar inte känslor. […]
Biggles var kanske inte en av mina favoriter bland de gröna, men en och annan bok om honom finns nog i min hylla. Däremot var jag mycket förtjust i Tvillingdeckarna. Deras äventyr bestod också av att lösa deckargåtor, men med lite mer humor än Kittys. Och så var de ju svenska!
Lotta Olsson skriver:
Tvillingarna Klas och Göran kommer och stör i huvudstaden, där de bor hos sin intellektuelle kusin Hubert. […] Snabba bilar, ruskiga skurkar och en bedårande tidskänsla med den då högst moderna tunnelbanan.
Böckerna om Tvillingdeckarna var för övrigt skrivna av pseudonymen Sivar Ahlrud. Bakom namnet dolde sig två herrar. Jag kan inte låta bli att undra VARFÖR de skrev under påhittat namn.
Ja, tidskänslan sitter onekligen i de röda och grön B Wahlströmsböckerna. Böckerna, som inte ansågs som riktigt fin barn- och ungdomslitteratur, men som ändå låg snäppet intill Enid Blytons Fem- och Mysterietböcker, en något högra skattad ungdomslitteratur. (Inte för jag förstår varför, för de hade hela tiden utflykter och matsäcksorgier i Fem-böckerna. Vad var så litterärt högstående med det?) Biblioteket i Metropolen Byhålan förde INTE B Wahlströms-böcker, men jag och min kompis FEM hade snälla föräldrar som försåg oss. Och sen lånade vi av varandra.
Men säga vad man vill om B Wahlströms-böckerna – jag formligen slukade dem! (Jag slukade även Enid Blytons böcker, så ingen skugga över dem!) Så även om de inte ansågs som fin och bra barn- och ungdomslitteratur var böckerna mycket populära och älskade av andra ungar än jag också…
Vilka var DINA favoriter i den röda och den gröna B Wahlströms-serien???
Mitt bibliotek förde vissa Wahlströms-böcker, som Tvillingdeckarna, som hörde till mina favoriter. Lotta-böckerna, som också var en stor favorit, fanns dock inte =(
Jag läste nog fler gröna än röda böcker =) Minns Bill den förskräcklige med förtjusning.
Det är Fem-böckernas förtjänst att jag blev bokslukare och jag har nog läst varenda en av Fem-gängets bravader, Mysterie- och äventyrsböckerna.
Vilket bra bibliotek! 😀 Som hade böcker att låna ut som barnen och de unga ville läsa!
Bill minns jag också att jag läste, men han var min PAPPAS favorit och jag har många av pappas böcker från 1930-talet kvar! 😀
Fem- och Mysteriet-böckerna älskade jag!
Lottaböckerna! Jag har allihopa utem en 🙂
Kan du inte blogga om din Lottabokssamling????
Vilken bok saknar du???
Kitty-böckerna, Lotta-böckerna, Bonnie- och Dante-böckerna. Sen läste jag ju naturligtvis Fem-böckerna. Och även Lilla huset på prärien-böckerna. Flera gånger om. Laura Ingalls Wilder har skrivit dem. Jag tror det var 9 böcker totalt. Mycket bra bokserie.
Ja och sen läste vi om den där tjejen, va 17 hette hon nu… Rödhårig busa… Nån sorts amerikansk motsvarighet till Kulla-Gulla..? Äh, jag tror författaren hette… Montgomery… Minns du vad tjejen hette? Det står still…
Enid Blytons, FEM böcker lusläste jag nog dom flesta, dom kom sen som serie på tv också. Oerhört spännanade ….:)
Kom de på TV? Det missade jag! Men Fem-böckerna gavs inte ut på Wahlströms. Läste nån Wahlströmsserie, typ Kitty eller Lotta???
Anne på Grönkulla! En självklar favorit!
Jaaaaa! Så hette bruttan! 😀 Tack!
Har du missat Famous Five på tv?????? Ungarna älskade den och jag var nostalgisk när vi kollade.
Ehum… jag var väl vuxen när den TV-serien för barn gick…
Det är väl inget hinder. Jag följer med spänning barn- och ungdomsserien Svaleskär på svt nu.
Det gäller attbejaka det inre barnet =) Famous five finns säkert att hitta på nätet 😉
Fast just då var det det. Och nu tycker jag barnprogrammen är antingen konstiga eller trista…
Jag gillade också Lotta-böckerna. Och allt av Enid Blyton. Hemliga sjuan till exempel.
Ja just det! Enid Blyton skrev om Hemliga 7:an också! 😀
Enid Blyton, det var grejer det!
Ha dé!/Kram
Fast vad läste du för B Wahlströms böcker??? Enid Blyton gavs ju inte ut av det förlaget!
Hemliga sjuan gavs ut på Wahlströms. Gröna var dom förstås.
JAHA! Undras om jag har några dårå, för jag har som sagt ett helt hyllplan gröna böcker och alla är inte Tvillingdeckarna! 😀 Måste kolla – fast i morgon. Det är rätt sent nu…
Just det Anne på Grönkulla! Hon skrev väl även en serie böcker om nån som hette Emily också. Har precis för mig det.
Du, jag kunde inte hålla mig på bokrean! Jag köpte en bok till mig och en till Antti. Sen åkte Soff och jag till Återvinningen. Där hittade jag TVÅ!! böcker till!! Anne Holt. Jag var bara TVUNGEN att köpa då. 15 spänn styck liksom. Förlåt, förlåt.
Ha ha, inget att be om ursäkt för! Är det nåt man ska köpa sig så är det böcker! Det är alltid OK! 😛
Ja, visst är det så! Ska man unna sig nåt så är det en bok!!
Helt korrekt! Jag har egentligen VERKLIGEN köpförbud, men skickade efter fyra böcker från bokrean på Bokus… Fast det var ett billigt paket, bara 182 pix och då fick jag tre inbundna och en pocket. 😛
Jag ska absolut blogga om mina Lottabucker ! Och den som fattas är ” Skärp dig Lotta ”
Jag läste mest deckare som tonåring. Och Driver Dagg Faller regn av Martig Söderholm . Åååh, vad jag grät över Jon och Marit. Ska baske mig försöka hitta den .
Jag avskydde Anne på Grönkulla ! Beskäftig och lillgammal ( får man skriva så ? )
Eftersom jag lärde mig läsa redan som femåring så plöjde jag vuxenböcker som tonåring 🙂 Fast Lotta övergav/överger jag aldrig .
Kram
Jättekul om du skriver om Lotta! Det ser jag fram emot! Och så ska jag hålla utkik efter den bok som saknas i din samling!
Som tonåring läste jag också mest deckare, typ Maria Lang och såna. Men Driver dagg, faller regn var ju en serie som vännen FEM och jag också läste! Att vi hade glömt bort den!!!
Jag var nog också rätt ung när jag började läsa, mamma påstår att jag var en tre, fyra år, men det tror jag inte riktigt på. Fast som ensambarn var det onekligen en tillgång att kunna läsa – det blev ju ett sällskap!
Kramen!
[…] Åh, jag hade ingen aning förrän jag läste om det hos Tofflan (man märker på antalet kommentarer att det är ett ämne som engagerar!), men hundra år! Jisses! Det trodde jag faktiskt inte. Och Wahlström hette Birger minsann, det visste jag inte heller. […]