Med anledning av att mitt andra hemland – på sätt och vis – firade sin Självständighetsdag den 6 december (vilket nu har blivit igår), kommer här ett recept på en finsk specialitet på julbordet, kålrotslådan. Receptet kommer från R, tusen tack!
Finskt måste till skinkan!
1 kg kålrötter, skala och dela i mindre bitar, koka i lättsaltat vatten
tills de är mjuka (=länge…)
Mosa kålrötterna, blanda i 3 msk ströbröd och 1,5 dl (visp)grädde, låt stå
och svälla ett tag.
I med 2 ägg, 0,5 dl mörk sirap, vitpeppar, ev muskot, ev ingefära, ev salt, blanda väl.
Häll i smorda folieformar, strö på ströbröd och några klickar smör.
Grädda i 175 gr i en timme.
Håller sig i frysen några månader och är gott även till renskav har det
visat sig!
Mumsigt!
På vårat julbord finns det också potatislåda, leverlåda och morotslåda. Vi har ju också sån nationalitet i familjen och sambons kära mor brukar förse oss med dessa lådor. Morotslåda är gott.
Gott! Och nyttigt. Fast leverlådan skulle jag nog klara mig utan… 😉 Kul när man kan blanda!
Kålrotslåda är så gott !
Kram
Jättegott! Jag messade dig igår kväll, kan du kolla???
Kramen!
Låter gott, men tycker det är fullt upp med att orka allt annat på julbordet, men denna kan man säkert äta även när det inte är jul 🙂
I kväll bjuder min arbetsgivare på julbord iaf, sen vill jag inte ha nån julmat förrän på julafton (jo, skinkan skall avsmakas på lilla julafton, med senap o vörtbröd, mums)
Jo det klart. Men för min del blir det bara mamma och jag i år och då kan vi välja det vi gillar. Och det blir ett litet urval, tror jag. Så jag funderar på kålrotslådan för mamma ska ju ha skinka i varje fall och jag kan äta ”lådan” utan skinka.
Hoppas det smakar gott! Vi ska ju till Tomtens stuga på fredag på 50-årskalas och goffa, men sen blir det ingen julmat mer före julafton.