Varför skriver gamla kommmunister så bra deckare? Det var huvudtemat och -frågan i gårdagens Babel på SvT 1. Inbjudna till studion för att hjälpa till att få fram svaret var författarna Jan Guillou och Henning Mankell. Tyvärr blev det lite väl mycket Guillou och Mankell, endast. Nåt svar på frågan tror jag knappt man levererade, möjligen nån teori om att socialister beskriver det verkliga, medan tidiga deckarförfattare ofta rördes sig i konservativ kretsar.
Jan och Henning ägnade sig åt en del tuppfajtning respektive lovprisning med och av varandra genom hela programmet, ivrigt påhejade av programledaren Daniel Sjölin. Men bra och kul var reportaget som bland annat ägnas åt Maj Sjöwall och Per Wahlöö, författarparet som utpekas som den socialistiska deckargenrens grundare. Bland annat visas ett inslag med den senare från 1960-talet visas. Vi ser en rökande Per Wahlöö med whiskyglaset på fåtöljens armstöd – otänkbart i TV idag.
Deckarförfattaren och amerikanen James Ellroy var på Sverigebesök och blev intervjuad av en Babel-reporter. Intervju och intervju… Det blev snarare en parodi på en sådan. James Ellroy visade sig var lika hårdkokt som sina böcker, nämligen, och den stackars reportern var chanslös. Och om socialism tycker James Ellroy inte. Absolut inte.
Bob Hansson kom till studion och redovisade några av de cirka tusen kärleksdikter som kommit in. Och till och med kärlekspoesin hade Guillou och Mankell synpunkter på.
Reportaget om den tyska deckarförfattarinnan Andrea Maria Schenkel var intressant. Detta därför att hon låter läsaren lösa mordgåtorna i sina böcker!
Författarinnan Denise Rudberg kom till studion. Denise Rudberg har, enligt programledaren, lyxdeckare på gång till skillnad mot den tidigare ”chick-litten”. Denise Rudberg berättade att hon till skillnad från ”alla andra” deckarförfattare inte har varit socialist/kommunist. Men hon är uppvuxen i ett hem med linsgrytor och nej-tack-till-kärnkraft-symboler på kylskåpet!..
Deckarförfattarinnan Anne Holt ”skypade” från Norge och berättade om landets snart hundraåriga tradition med påskdeckare. Det finns flera teorier om ”påskekrims” ursprung. Anne Holts egen är att folk brukar vara på väg till sina ”hytter” vid påsk. Eftersom stugorna ofta ligger ensligt tog man med sig ”lätt” läsning i packningen eftersom man måste vandra till fots – och från början var kriminallitteratur den enda genre som fanns i häftad form i Norge.
Lätt att bära i påsk väg till ”hytten”!
Denise Rudbergs lästips blev Rennie Airths bok Blodröd våg. Jan Guillou tipsade om Roslund & Hellströms bok Tre sekunder. Henning Mankells bidrag till lästipsen var William Shakespeares drama Macbeth. Även programledaren själv slängde med ett boktips, Fallet Vincent Franke av debuterande Christoffer Carlsson. Nån som undrar varför? Jo, enligt Daniel Sjölin för att den har
[…] en litteraturvetande morfinist i huvudrollen, nånting för mig, kan jag säga… […]
Man tar sig lätt för pannan…
Denise har ju fått mycket skit för sitt dåliga språk just i skrift . Men..är inte det förlaget som ska redigera ? Som chicklit är hon faktiskt helt ok. Att vara bokslukare och erkänna att man läser Denise är ungeför lika skamligt som att äta vitt bröd. Men jag står för att jag gillar flärd . Läser även gärna Dostojevksij.Så det så
Kram
Jag har inte läst nåt av Denise, men lite nyfiken blev jag allt! Trodde alla författare har redaktörer eller vad det heter till sina böcker, anställda av förlaget. Eller??
Gamla ryssar är inte heller att förakta! Jag gillar också Fjodor! 😀
Kramen!
Jag har läst Denises alla böcker, HÖR OCH HÄPNA 🙂 … gillar verkligen hennes sätt att skriva, och att väva ihop samma personer med olika huvudpersoner i de olika böckerna !!
Påskekrim, jovars, det är tradition det, men tror faktiskt det är mest dom som är ”hemma” över påsken som läser. Där vi brukade fira påsk som barn tog vi oss fram med skidor, och endel lyxade till med skoter… men att behöva GÅ då är man inte på fjället 🙂
Jaha! Ja men jag kanske ska ta och läsa nåt av DR då! 😀
Jag kanske fattade fel det där med att gå – hon kanske sa ”gå på ski”, jag är inte så bra på norska! 😉
Som kommunist var det otänkbart att läsa Hemingway, Marlow och McBain men ack så bra de är
Hemingway är lysande, de andra har jag bara läst nåt enstaka av! 😀