Min guru Magdalena Ribbing om hur man äter spaghetti:
[…] Viktigast när man äter i sällskap med andra är att få i sig maten prydligt, spillfritt och relativt ljudlöst. Därutöver finns en del finesser som kallas snyggt bordsskick som ofta befrämjar trevnaden kring matbordet. Enligt detta gäller beträffande spaghetti att den aldrig skärs med kniv, utan äts med gaffeln i höger hand.
Vill man äta spaghetti korrekt ställer man gaffeln rakt upp mitt i spaghettihögen, snurrar den ett varv eller två så att en lagom liten omgång rullas upp på den, och stoppar i munnen. Man rullar inte upp för stor omgång, då går det inte att få i sig spaghettin utan klet kring munnen. […]
Härligt! Då vet jag att jag äter spagetti på rätt sätt 🙂
Jag använder faktiskt sked också, vilket man inte ska, men det blir väldigt slabbigt annars om man äter en sås till pastan! 😛
Men det där måste ju bara gälla själva spagettin. Har man köttfärssår eller carbonara eller annat gojs till så måste man väl få använda kniv eller sked, eller nåt. Köttfärs är ju svårt att snurra upp på en gaffel. Och likaså carbonara med baconbitar. Nä, här hos oss använder vi kniv och gaffel.
Som sagt, jag använder gaffel OCH sked när det är såsigt till spaghettin, tagliatellen el liknande, men se sked skulle man INTE använda enligt Ribbing! 😀