• Hem
  • CV
  • Inköpslista – böcker
  • UN
  • Ego
  • Metropolen Byhålan
  • Läser och läst!
  • Döskallelistan

Tofflan – en tragisk komedi

Livet är svart djupt nere i näbbstöveln

Feeds:
Inlägg
Kommentarer
« Träna inför morgondagen!
Melodifestivalen 2010: Deltävling 2. Kommentarer och resultat »

Tofflan’s cookalong no. 9: Pippi i lerig tuppgryta

13 februari 2010 av Tofflan


Det är VÄLDIGT länge sen Tofflan hade cookalong! Så nu tar vi igen det med ett riktigt långkok!

Börja med att nacka en höna. Eller köp en fryst kyckling och tina den. Jag brukar ta fram den på morgonen om jag ska tillaga den på kvällen.


Pippi på tining.

                                                                                                                                                           Rota sen fram din leriga gamla Röööööööömertopf, eller lergryta, som vi säger på svenska. Jag har en snygg en med en tupp på. Den ska vara väl använd och se lite halväcklig ut – för bästa smak, jag lovar! (Men för all del, diska ur den efteråt och låt den INTE mögla som Gnussan gjorde med sin! UFF!)


Röööööömertopf med tupf, nej tupp på.

                                                                                                                                                         Lägg grytan och dess tuppiga lock i kallt vatten i minst en halvtimma.


Grytan i kallt, kallt vatten i minst en halvtimma!

                                                                                                                                                      Under tiden kan du fixa till pippin, det vill säga krydda den med allsköns kryddor. Jag har en särskild skärbräda som jag bara använder till kycklingkött. Bara som ett tips-tips.


En särskild skärbräda med en tjur på använder jag enbart till kyckling. Kryddburkarna är från vänster berberi, piripiri, paprika, chili, cayenne, thai grön curry, vitlökspeppar, salt, svartpeppar och basilika.

                                                                                                                                                     Krydda kycklingen UTAN att fetta in den med nån olja eller nåt. Det behövs liksom inte. Men se till att krydda rejält så det blir smak. Lägg sen den kryddade pippin tillsammans med massor av vitlöksklyftor lite här och var och en stor, delad gul lök i den blöta lergrytan. Den som vill kan också hälla på svamp och en slatt rödvin.


Här ligger den kryddade pippin i grytan, redo att slängas in i den KALLA ugnen.

                                                                                                                                                            Ställ sen in grytan i KALL ugn. DETTA ÄR VIKTIGT! Ugnen ska vara KALL! Annars spricker nämligen grytan. Gallret ska stå strax under mitten. Sätt på hög värme, minst 225 grader. Sen sköter sig grytan helt själv inne i ugnen. Beräkna tillagningstiden till en timma/kilo.

Jag brukar under tiden slänga ihop en kall, het sås. Såsen kan man göra på yoghurt eller vad man nu har hemma. Idag blev det Onaka. Det går bra det med. Häll i några starka, goda kryddor, till exempel paprika, berberi och curry samt pressa ner ett par vitlöksklyftor och en skvätt tomatpuré. Rör om och låt skiten stå kallt tills det är dags att äta.


Kall, men het sås à la Toffla!

                                                                                                                                                      Sno ihop en grönsallad på det du har hemma, men att koka ris till maten, det gör nog bara den som har svårt att bli mätt. Detta är nämligen en mycket mäktig rätt och ris är onödigt!


Dagens sallad innehåller gurka, körsbärstomater, majs, svarta oliver, grön paprika och – sallad, oväntat nog. Över detta har jag ringlat extra virgin olivolja, rödvinsvinäger och italiensk salladskrydda. Notera att grönsaker har en egen skärbräda, grön, förstås, hemma hos mig!

                                                                                                                                                        Placera så din kära vid bordet, tänd några ljus, höll upp var sitt glas rött och säg:

Smaklig måltid!


Anna  ska till att äta ler-pippi, men ser lite tveksam ut. Står hon i banten? som de säger i en viss metropol. Man undrar, man undrar!

                                                                                                                                                            PS Glöm inte att TVÄTTA TVÄTTA TVÄTTA händerna! Du hanterar kyckling!!!!

Dela det här:

  • Tweet
  • Skriv ut
  • E-post

Gilla

Gilla Laddar...

Relaterade

Publicerat i Epikuréiskt, Familj, Personligt, Trams | Taggad basilika, berberi, cayenne, chili, gurka, italiensk salladskrydda, körsbärstomater, kryddor, kyckling, lök, lergryta, majs, mat, oliver, olivolja, onaka, paprika, piripiri, rödvin, rödvinsvinäger, ris, sallad, salt, svamp, svartpeppar, thai grön curry, tomatpuré, vatten, vitlök, vitlökspeppar, yoghurt | 14 kommentarer

14 svar

  1. på 13 februari 2010 den 20:08 kloppan

    det blir ju så gott med mat lagad i lergryta. den blir så saftig. synd att man inte gör det oftare


    • på 13 februari 2010 den 21:46 Tofflan

      Exakt! Maten blir SAFTIG! Och det passar ju bra när det gäller kyckling som har ett ganska torrt kött.

      Kanske för att tillagningen tar ganska lång tid..?


  2. på 13 februari 2010 den 20:11 Yvonne

    Bättre att ha pippi i grytan än pippi på lofftet.Jag brukar också använda lergryta…Kul att du tyckte om min blogg.Kram!


    • på 13 februari 2010 den 21:47 Tofflan

      Eller hur?! Jag ska kika mer på din blogg när jag har lite bättre med tid.


  3. på 13 februari 2010 den 21:07 Bitten

    Den där middan hade man ju inte direkt tackat nej till!! 🙂


    • på 13 februari 2010 den 21:48 Tofflan

      Tyvärr finns det inte ens en benbit kvar! Den blev lite het i kryddningen, men jag gillar det. Tror Fästmön tyckte om maten också. Hon överlevde i vart fall!


  4. på 13 februari 2010 den 21:53 Bitten

    Himla duktigt av er att t.o.m. äta upp BENEN!! 🙂 Fastnade inte dom i tänderna??

    Skönt för lilla fästmön att slippa laga mat när hon jobbar och sliter, så då är det ju nån nytta med att du går hemma och ”drar”.. 🙂 Hemmafrun Tofflan.. 🙂


    • på 13 februari 2010 den 21:59 Tofflan

      Nej men DET gjorde vi inte! Benen slängde vi.

      Jepp, jag känner mig sååå husmoderlig (not!..) 😉


  5. på 13 februari 2010 den 22:22 fruhatt

    Men så gott!!! Det måste testas!
    Kram


    • på 13 februari 2010 den 23:05 Tofflan

      Det är garanterat fritt från fett – det enda feta är kycklingskinnet. Funkar jättebra för min mage som INTE ska få i sig för mycket fett! Men sen gillar jag starka kryddor och det är mindre bra, förstås…
      Kramen!


  6. på 13 februari 2010 den 23:03 Systerdyster

    Slurpa, slurpa, dregla, dregla. Gaaaah, vad jag blev hungrig och Guuud vad gott det såg ut. Och ni två vräkte alltså i er allt??? 😦


    • på 13 februari 2010 den 23:06 Tofflan

      Jepp! 😀 En hel kyckling på 1,3 kilo, ungefär samt grönsallad till! Finns inga rester kvar, närå!


  7. på 14 februari 2010 den 09:00 Systerdyster

    Och för övrigt är det antagligen fullständigt logiskt att ha en oxe på skärbrädan för kyckling? Kram till er båda, förresten! Jag är fortfarande stukad efter språktestet. Tur att en annan e ihop me en äkta söderkis! 😀


    • på 14 februari 2010 den 09:14 Tofflan

      Ja, liksom du är jag ju oxe och vill gärna framhäva det nånstans! 😀

      Kram till er också! Och deppa inte ihop över språktestet nu! Du kan säkert en massa som inte jag kan! Så det så! 😛



Kommentarer är stängda.

  • Vem är Tofflan???

    En numera rätt tjock (tant) propagandaminister som sett bättre år. Bitsk och elak och hård mot de hårda, men from som ett lamm mot de snälla. Älskar sin Anna gränslöst, kopiöst, sanslöst, men tveklöst.

    Du får gärna citera mig, men ange källa. Bilder från bloggen får du INTE knycka. Den här bloggen är avslutad. Vill du kontakta mig ändå eller köpa en bild? Skriv till tofflan(snabel-a)home.se

    Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!

  • Nytt arbetsliv…

    Nytt jobb, nytt liv09 maj 2016
    Äntligen!!!
  • På LinkedIn

    Visa Ulrika Hurtigs profil på LinkedInGå till Toffelprofilen
  • På Pinterest

    Tofflan på Pinterest
  • Tofflan twittrar

    Mina tweets
  • Statistik!

    Här kan du läsa en årsrapport om den här bloggen.
    https://tofflan.wordpress.com/2015/annual-report/
    (Du får kopiera URL:en och klistra in i adressfältet på din webbläsare.)
    Vill du ha utförligare statistik, mejla mig på
    tofflan(snabel-a)home.se

  • Ämnen

    Allmänt Böcker Diskutabelt Epikuréiskt Familj Film Gult HBTQ Ironi Krämpor Musik Personligt Puckon Radio Stoiskt Trams TV Vänner
  • Senaste inläggen

    • Allting har en ände…
    • Grattis till lilla mamma – och tack för gott skratt!
    • En flaska vin: Boira’ 2014
    • Lördagslåtanden och -göranden – med vissa risker…
    • Dödligt dubbelspel
    • Återkoppling och vidare, upp i ljuset…
    • Bara härligt regn hos mig
    • Inne i djungeln
    • Tunneln i slutet av ljuset
    • Idag är det lön, men inte för alla
  • Mest lästa inlägg

    • Lokala klappar - ja visst, MEN så dyra!!!
    • Tofflan testar: Pizza Hut
    • Läser och läst!
    • Tofflan testar: Att rengöra en tvättmaskin
    • En man som heter Ove
  • Senaste kommentarer

    Tofflan om Östgötska ord och uttryck:…
    Arne Bolund om Östgötska ord och uttryck:…
    Tofflan om Vita spår
    fruhatt om Vita spår
    Tofflan om Allting har en ände…
    Tofflan om Allting har en ände…
    Lisa om Allting har en ände…
    Merete om Allting har en ände…
    Tofflan om Allting har en ände…
    johannasdeckarhorna om Allting har en ände…
    Tofflan om Allting har en ände…
    johannasdeckarhorna om Allting har en ände…
    Tofflan om Allting har en ände…
    etuna1 om Allting har en ände…
    Tofflan om Allting har en ände…
  • Intressant och relevant

    • Bokbloggar
    • Chokladbloggen
    • Deckarhuset
    • Glömda ord
    • Helds HBT-nyheter
    • Kommunikatörerna på SLU
    • QX
    • Skrivrummet
    • Suicide Zero
    • Uppsalalistan
    • Uppsalanyheter
  • Läsvärt hos andra!

    • Julen är slut på uppsalaewa
    • Lika men olika (12/365) på Just nu - Just här
    • Nytt år startade med nytt jobb… på stefansphotos.se
    • Föresatser inför det nya året på Mösstanten
    • Gott slut, helt slut... på Mitt manus
  • Knappar och diverse annat av värde

    Twingly BlogRank

    Denna blogg är värd 67 984 kr


    Display Pagerank

    Pinga Frisim

    SvenskaSajter.com - gratis länkkatalog för hemsida & blogg

    Reggad på Commo.se

  • Dagarna

    februari 2010
    M T O T F L S
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    « Jan   Mar »
  • Arkiv

  • Besökare

    • 1 814 625 hits
  • RSS Twingly-länkare

    • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.
  • I can see U!

  • I know where 2 find U2!

    Map IP Address
    Powered byIP2Location.com

WPThemes.


Avbryt
loading Avbryt
Inlägget skickades inte – kontrollera dina e-postadresser!
E-postkontroll misslyckades, försök igen
Tyvärr, din blogg kan inte dela inlägg via e-post.
Integritet och cookies: Den här webbplatsen använder cookies. Genom att fortsätta använda den här webbplatsen godkänner du deras användning.
Om du vill veta mer, inklusive hur du kontrollerar cookies, se: Cookie-policy
%d bloggare gillar detta: