Den som inte har gjort det än kanske ska göra det å det snaraste. Det vill säga skifta däck till vinterdäck. Snö har ju redan noterats i olika delar av landet och ett tu tre lägger den sig som ett vitt täcke över Sverige. Då gäller det att vara förberedd. Vinterdäcken bör monteras redan när temperaturen kryper under fem plusgrader.
Själv lät jag verkstan skifta mina däck för en vecka sen när Clark Kent* var där på service. Clark har alltid kört dubbfritt på vintern. Inte för att jag är nåt miljöfreak, utan helt enkelt för att det var såna däck som följde med när jag köpte bilen. Nu skulle jag inte kunna tänka mig att köra på dubbar! Dubbfria däck funkar hur bra som helst – även norr om Stockholm. Sen kan jag förstå, att på ställen längre norrut, där snön är annorlunda än här, är dubbade däck bättre.
I Uppsala kommun har man diskuterat att införa förbud mot dubbdäck i centrum, men när man söker av kommunens hemsida hittar i vart fall inte jag nån information kring detta. Där finns endast rekommendationer kring vinterdäck, en information som är skriven i april i år… Kanske dags att uppdatera nu – även om man inte införde dubbdäcksförbud i city, eller???
Transportstyrelsen har också regler för vinterdäck. Under tiden den 1 december – den 31 mars krävs vinterdäck med minst tre millimeter mönsterdjup om det är vinterväglag. Från den 1 december införs en ny gräns för hur många dubbar ett däck får ha. Tiden med dubbdäck förkortas då också med två veckor. Lastbilar och bussar måste ha fem millimeters mönsterdjup. Den tillåtna tiden för att ha dubbdäck förkortas med två veckor. Det blir alltså förbud att ha dubbdäck under tiden den 16 april – den 30 september.
Med en femkrona kan man kolla om vinterdäcken klarar minsta tillåtna mönsterdjup på tre millimeter. Men tänk på att minst fem millimeter mönsterdjup rekommenderas.
Detta gäller alltså
- vinterdäck med minst tre millimeter mönsterdjup krävs på personbilar vid vinterväglag under tiden den 1 december – den 31 mars
- nya regler från den 1 december innebär att dubbdäck får användas endast under tiden den 1 oktober – den 15 april
- vinterdäck ska vara särskilt framtagna för vinterkörning och märkta märkta M+S, M-S, M.S., M&S, MS eller Mud and Snow
- vinterväglag är det om det finns snö, is, snömodd eller frost på nån del av vägbanan
- däcken med det största mönsterdjupet eller det bästa väggreppet bör monteras bak för att minska risken för sladd
- förvara däcken svalt, torrt och mörkt
- tunga fordon omfattas inte av krav på vinterdäck, men Transportstyrelsen rekommenderar ändå att dessa använder vinterdäck när det är vinterväglag
Att köra på vinterväglag innebär en helt annan körstil. För all gäller förstås att köra försiktigt och klokt!
Har du bytt till vinterdäck än???
* Clark Kent = min bil
Alltså, dubbdäcksförbud i Centrum… ska man ha med sig och byta däck vid stadsgränsen då? 🙂
Gunilla: Det är värmeslingor under gatorna i city och ingen snö eller is. Sen tror jag de har mätt upp alldeles för höga koldioxidvärden. Och så vill de naturligtvis minska bilismen i stan!
OK, tycker bara det låter väldigt opraktiskt, säg en som bor ute på wischan och jobbar mitt i city…hur långt bort kan en sån få parkera då?
*surgunilla spekulerar* 🙂
Gunilla: Ja något, eller… För ute på landet kan det ju vara massor av snö…