Läser i morgonblaskan att kommunen vill få fler personer att åka kollektivt. Idag tar kommunpolitikerna beslut om den nya översiktsplanen. Målet är att 30 procent ska välja kollektivtrafik år 2030, 17 procent ska använda apostlahästarna och 29 procent ska cykla. Bara 24 procent ska ta bilen.
För att få siffrorna att gå ihop rent praktiskt och i verkligheten måste det förstås till ett antal åtgärder. Till att börja med vill politikerna att bussar körs som spårvagnar – hur nu det ska gå till… Enligt förslaget ska bussar prioriteras vid trafikljus och även få egna körfält. Anledningen till att man inte direkt satsar på spårtrafik är att det är fruktansvärt dyrt att bygga ut sådan. Beslut om spårtrafik dröjer men ska tas senast år 2015.
Kommunen tycks vara på rätt spår, även om det tar lite tid…
Vidare vill politikerna ha täta busshållplatser, särskilt på landet. Jag kan bara säga att inne i stan kan hållplatserna på sina ställen inte vara tätare. Den stackars busschauffören får ju knappt upp nån fart innan det är dags att bromsa in för nästa ”mjölkpall”. Nä, glesa ut hållplatserna på diverse ställen i stan i stället, så kanske chaufförerna hinner följa tidtabellerna. Bussar som kommer i tid kan säkert öka kollektivåkandet! Det skulle ge åksjuka som mig möjlighet att prova buss igen.
Vidare vill man bygga infartsparkeringar på olika håll där pendlare ska kunna ställa bilen och åka kollektivt.
Landstinget, däremot, som också bland annat är en av UL-ägarna, verkar tycka tvärt emot kommunen. Den senaste given är att man ska erbjuda sina anställda en personbil mot löneavdrag. Först ut att testa är som vanligt Sandlådan*, tre mindre förvaltningar och vissa ”nyckelpersoner” (vilka som avses är oklart). Genom detta vill man förstärka landstingets varumärke (!). Varumärke som vad då?? Dessutom hävdar man att det finns ett miljötänk bakom erbjudandet. Man räknar nämligen med att medarbetarna skulle ha köpt bil ändå, men en mindre miljövänlig sådan. Bara det… Att förutsätta vad medarbetarna tänker… För mig känns det som allt annat än miljövänligt tänk. I stället uppmuntrar man medarbetare till bilinköp. Och hur går det ihop med delägandet i UL, länets kollektivtrafik? Den som kommunen vill öka, men landstinget uppbarligen minska. Eller hur ska man tolka denna senaste dumhet? Är det bara ett taffligt försök att bättra på sin image som arbetsgivare efter de senaste affärerna med utköpta chefer och medarbetare till miljonbelopp? Affärer där man verkligen visat den rätta bilden av sig själv som arbetsgivare när man har gjort sig av med mångåriga, lojala anställda som råkar sticka ut lite?
Sen är det ju intressant att spekulera i vem som har råd med ett löneavdrag på i runda slängar 4 000 kronor. Inte är det de lågavlönade undersköterskorna, i vart fall. Dessa behöver nog varenda spänn de får i ”bidrag” av arbetsgivaren den 25:e varje månad. Naturligtvis drabbar en sänkning av bruttolönen också den framtida pensionen.
Ja det är onekligen intressant att se hur de båda delägarna i UL har helt skilda syn på vad som är bäst ur miljösynpunkt. Med mera.
*Sandlådan = huvudkontoret
jag tycker att de redan har gjort tillräckligt för att få folk att lämna bilen hemma. fan 12-13 kr/l, hutlöst
Charlotte: Ja det är hutlöst med bensinpriset, men jag tar hellre bilen in till stan här i Uppsala. Gräsligare resor än dem med UppsalaBuss finns knappast… UFF!
Bensinpriset är ju ytterligare en faktor som talar för att endast de högavlönade inom landstinget kan utnyttja bilerbjudandet…