Igår hörde jag det senaste på farliga saker-fronten: Nu har man hittat farliga gifter i jeans som kan ge allergier liknande brännskador. TV-programmet Plus har låtit göra ett test på några olika jeansmärken och hittat bland annat antimögelmedlet DMF.
Denna bak har varit i jeans i över 40 bast utan att få eksem. Fästmön lönnfotograferade.
DMF, dimetylfumarat, är ett ämne som vid kontakt med hud kan ge klåda, irritation och brännskador. I maj förbjöds ämnet i svenska varor. De jeans som testades av Plus-programmet hade också höga halter av nonylfenoltoxialt, bly och kvicksilver.
Uff, det här låter verkligen LÄSKIGT och man undrar om det är vanligt med de här farliga ämnena i jeans eller om det är nåt som man börjat ”preparera” plaggen med på senare tid. För jag har liksom haft jeans sen jag var i femårsåldern och aldrig haft några eksem eller brännskador… Men det klart. Idag har jag uteslutande Levis-jeans – och de var inte med i testet! Giftfria? Vem vet? I vart fall tror jag man ska ta såna här larmrapporter med en liten nypa salt. Emellertid är det ju bra om man upptäcker att skadliga ämnen används så att man kan antingen ta bort ämnena – eller varorna. För det är ju det som måste bli följden, eller hur?
I morgonblaskan läste jag dessutom att kolsyrat vatten från kökskranen kan ge skador på tänderna. Detta är ingen nyhet för mig, jag hörde om sådana skador redan för ett par år sen.
Bubbligt och gott, men farligt?
Nu har en studie i Karlstad visat att hemgjort bubbelvatten kan öka risken för tandskador – om man dricker ofta. För den som ofta dricker hemgjort bubbelvatten får sänkt pH-värde (surhetsgrad) i munnen. Äkta mineralvatten innehåller mineraler som mildrar kolsyrans attacker i munnen, men vanligt kranvatten har inte samma innehåll och ger därför inte samma skydd. Har man dessutom sur frukt, till exempel citron, i sitt hemgjorda bubbelvatten påverkas surhetsgraden förstås ytterligare negativt.
Bubbelvattenvarningen tycker jag känns mer trovärdig än jeansvarningen. Bara ordet kolSYRA. Jag menar, SYRA, det är ju sånt som fräter, det… Men sen vet jag också att ”köpe-bubbelvatten” ibland innehåller bland annat fluor, och DET ska ju vara bra för tänderna. Lite förvirrande, onekligen…
visste inget om bubbelvattnet tidigare däremot om jeansen. det är tydligen ngt starkt bekämpningsmedel de anv på bomull. stackars arbetare.. de går ju omkring i det hela dagarna.. det gäller inte alla fabrikat. vissa försöker ju sse till att arbetare har humana förhållande
Charlotte: Man undrar ju hur länge tillverkarna har använt dessa farliga material. Jag har inte hört nån bekant eller så som har fått brännskadeliknande eksem, så lite fundersam blir man. Det där med kolsyran hade jag hört tidigare, faktiskt, så jag drog ner på mitt intag av sånt… Till fördel för öl, då! 😉
Grejen med köpebubbelvatten är att där är mineraler tillsatta så pH-värdet inte är skadligt för emaljen. Men så är det ju inte med kol*syra*t kranvatten och då blir det för surt.
Anna-Karin: Jepp exakt vad jag skriver! Och surt är ju inte bra för emaljen…
Gud vad jag läser fel ibland, eller läser utan att läsa, hyperlexi så hälften vore nog! Ja, det är det du skriver ja.
Anna-Karin: He he he! Du hade väl bråttom, kanske..? Fast jag blev inte sur (!) för det! 😉
Kom just att tänka på att i bageriet där jag gjorde praktik i vintras sattes det in en sodastream eller vad de heter, för att det inte skulle gå åt såna vanvettiga mängder Loka varje dag. I ett bageri dricker man ju flera liter under ett arbetspass. Men det där var ingen hit tyckte vi, dels var det sura vattnet inte alls gott och dels fick vi inte i oss alla de här mineralsalterna som vi behövde ersätta. Surt sa räven! Och öppnade en Loka till! 😀