I helgen blev jag utmanad av Jerry att skriva om tre böcker som gjort skillnad i mitt liv. Det handlade inte om de tre böcker jag tycker är bäst, utan om böcker som gjort just skillnad.
Men jissses! Utmaningen kändes nästan omöjlig! Jag som läser så mycket… Vad ska jag välja..? Nåja, en var given och två kom jag på framåt småtimmarna i natt/i morse. Varen så goda!
Den unge Werthers lidanden av Johann Wolfgang von Goethe
Den här boken läste jag första gången 1982 i samband med en kurs på Nordens Folkhögskola på Biskops-Arnö. Under många år var det en sån bok jag köpte och gav bort till folk i present. Folk jag verkligen tyckte om!
Detta är en av världshistoriens bästa – och grymmaste – kärlekshistorier. Den unge Werther är bilden av ungdomligt uppror och passionerade känslor. Hans förödande förälskelse i Lotte leder mot ett fruktansvärt slut – självmord. Historien bakom boken är att Goethe nån gång på 1770-talet blev förälskad i en Charlotte Buff, men hon var redan förlovad med nån annan. Vidare begick en av Goethes vänner självmord på grund av olycklig körlek. Goethe var också inspirerad av Rousseau, bland annat vad gäller lidelsens rätt.
Ett sönderläst exemplar, fullt av blyertsmarkeringar inuti också…
Den här lilla boken, en så kallad brevroman, på 152 sidor i min upplaga (Tidens klassiker, utgiven 1977, ISBN 91-550-1958-7), är trots omfång såååå tung för mig. Såååå tung. Det har betytt sååå mycket. Utom en sak: jag drogs INTE med i den våg av självmord den orsakade på 1770-talet! Levde jag ens då, för resten?..
Välkommen till dramafabriken av red. Dan Josefsson
Och nu nånting helt annat! Den här intressanta och lärorika boken fick jag i samband med en taltidningskonferens jag bevistade år 2000. Dan Josefsson är journalisten som bland annat granskat andra journalister och media. Det har förstås inte alltid varit populärt… Men år 2000 fick han Guldspaden, ett pris av Föreningen Grävande Journalister, för sitt reportage ”Aftonbladets förlorade heder”. Tidningen hade publicerat flera artiklar om nazistiska hot – hot som visat sig vara fejkade.
En bok som öppnade mina ögon: Tro inte på allt som står i tidningen!
Den här boken var på sätt och vis en ögonöppnare för mig. Inte så att jag dittills blåögt svalt allt vad som skrivits i dags- och kvällspress, men… Dan Josefssons bok fick mig att inse att tidningar – underförstått deras ägare – har ett syfte, oavsett vad som sägs: att sälja och att tjäna pengar. Emellertid finns det undantag bland journalister som faktiskt vill visa allmänheten verkligheten så korrekt som möjligt – men de är få. Dan Josefsson har åtminstone varit en av dem. En annan är Tom Alandh, den skicklige filmaren. I Alandhs dokumentärer är han själv inte nån huvudperson – som många andra filmare och journalister gör sig till i sina artiklar, filmer och TV-inslag.
Dan Josefsson är redaktör för Välkommen till dramafabriken (Ordfront förlag, utgiven 2000, ISBN 91-7324-780-4). Förutom han själv har flera andra kända debattörer bidragit, till exempel Maria-Pia Boëthius och Arne Ruth. Dan Josefsson granskar bland andra Göran Skytte, Expressen, Aftonbladet och journalisterna som har svart anställda.
Vid floden Piedra satte jag mig ned och grät av Paulo Coelho
Tillbaka till kärleken. Även den här lilla romanen är blyertsstreckad på flera ställen. Jag fick den i min hand 2003. Historien är sannerligen magisk!
En magisk historia om bland annat kärleken och meningen med livet…
Boken handlar om två unga personer som återser varandra efter ett antal år. De ger sig ut på en resa tillsammans. Var och en av dem kämpar mot det de är rädda för och mot sina fördomar. Hon är en typisk modern kvinna som ser rationellt på tillvaron, han kan göra under och har blivit en karismatisk andlig ledare.
Den här lilla boken, blott 219 sidor i pocket (Bazar, utgiven 2002, ISBN 91-7028-002-9), är full av underbara och tänkvärda ”citat” som jag streckat. Vad sägs till exempel om följande:
När alla förbannelser släppte tog mitt hjärta över.
Och kärleken är en kraft som både kan bygga upp och rasera, beroende åt vilket håll vinden blåste när den slapp ur sitt fängelse.
För i det ögonblick vi ger oss ut för att söka kärleken ger sig också den av för att komma oss till mötes. Och förlösa oss.
Var inte rädd, Pilar. Låt inte andra göra dig till deras motspelerska.
Ibland fylls vi av ett vemod som vi inte kan kontrollera, sade han. Vi inser att den här dagens magiska ögonblick är förbi och att vi inte har gjort någonting av det. Då håller livet inne med sin magi och sin konst.
Verkligen spännande böcker. Kul att du antog utmaningen. Får bokmärka sidan och återkomma. Vill ju läsa, åtminstone den första boken du skriver om. Verkar helt klart bra.
Jerry: Och jag har skickat utmaningen vidare till tre personer!!!
[…] Kategorier: litteratur När jag steg upp i morse fann jag till min förtjusning en utmaning från Tofflan i min mailbox. (Jag vill passa på att rekommendera regelbundna besök på denna förträffliga […]