I vår språkresa genom östgötskan har vi kommit fram till dubbelordet gör-gött. Ordet ska uttalas med hårda g:n på båda ställena och ett långt, utdraget ö, nästan som ett a långt ner i halsen, i första ordhalvan. Alltså: göööööööör-gött!
Ordhalvan gör betyder ursprungligen snor. Men sedan länge används ordet gör som förstärkningsord, ungefär som skit i skitmycket eller jätte i jättestort. Gör betyder numera alltså egentligen mycket, inte snor.
Och gött betyder förstås gott. Det är naturligt för östgötarne att allt som oftast sätta prickar över sina o:n, ungefär som värmlänningarna. Man säger till exempel även ”jag har sött blåklint” vilket betyder ”jag har sått blåklint” eller ”håret är flöttigt”, ”håret är flottigt” eller ”har du fött pöst?”, det vill säga ”har du fått post?”
Gör-gött är ett positivt uttryck och används om nåt som är gott att äta, men också om det goda i livet. Man kan alltså ha det gör-gött – man har det bra, man mår bra, man trivs.
Att pussas med Anna är göööööör-gött!
Låter ganska roligt men jag måste upplysa om att det inte är östgötskt. det är bara motalabor som säger så.. och mjuckt istället för mjukt… fast ögötska låter ganska kul.. det märkte jag efter att ha bott i uppsala i två år
Ha ha, men motalianer är väl östgötarnas konungar, eller hur? 😀
Mjuckt har jag inte hört, men jag bor ju i Uppsala sedan snart 27 år tebax i tia, så…
de är ju speciella exemplar så det kan de få vara då… min mamma kommer med ifrån motala o hon o hennes familj säger mjuckt istället för mjukt men det kanske är genbetingat o inte stadsbetingat…
Hmmm… har faktiskt aldrig hört mjuckt tidigare, men ska ner idag och lyssna! 🙂
Det är verkligen göööör-gött 😉
Puss!
Ja älskling! Gööööör-gött! Puss!