Media fortsätter att analysera utgången av valet till EU-parlamentet. Nu har man kommit på att det är stora ålders- och könsskillnader i röstandet.
Sossarna och de fyra borgerliga partierna fick flest röster av 65-åringar och äldre. Miljöpartiet och Piratpartiet hade flest väljare i åldersgrupperna 18 – 30 år. De åldrar som blir över röstade på Vänsterpartiet.
Även när det gäller kön är det skillnader. Tydligast ser man detta på Piratpartiets väljare, som var män. Kvinnorna röstade hellre på Miljöpartiet och Fi, det sista inte helt oväntat.
Vidare har man jämfört om folk röstade på samma parti som man skulle ha röstat på i ett riksdagsval. Resultaten visar att Moderaterna lyckades sämst – bara 60 procent av såna som säger sig vara moderater röstade på samma parti i EU-valet. Många moderater röstade i stället på Folkpartiet eller Junilistan. Sossarna hade liknande ”problem” med sina väljare liksom, inte helt oväntat, Vänsterpartiet. Piratpartiet knyckte förstås väljare från alla partier, men mest från Sverigedemokraterna.
Vidare när det gäller åldrar kan man ändå säga om kandidaterna i partierna att äldst är bäst. Kristdemokraterna föredrog 71-årige Alf Svensson före den mer än hälften så gamla Ella Bohlin, till exempel. Och Folkpartiets Marit Paulsen, också 70+, tog sig till parlamentet utan några som helst problem.
Många är de som har ”kryssat sig” in i parlamentet. Förutom Alf Svensson har till exempel moderaternas Anna Maria Corazza Bildt kryssats vidare till EU. Slutsatsen blir att personernas roll i valet har varit viktig. Personvalet var extremt flitigt i valet till EU-parlamentet. Frågan är om det blir ett lika ivrigt kryssande när vi ska välja i riksdagsvalet. Ett icke-konventionellt grepp skulle kunna vara att helt skippa spärrarna och införa krysskrav. Men kanske skulle partigrupperna i riksdagen då bli alltför svåra att styra för partiledningarna – samtidigt som man som väljare kanske skulle få mer konkreta valrörelser… Eller?
För övrigt har idag folkpartisten Lars Leijonborg deklarerat att han avgår som minister och inte kandiderar till valet nästa år. Presskonferensen hölls idag på förmiddagen på Rosenbad.
”Piratpartiet knyckte förstås väljare från alla partier, men mest från Sverigedemokraterna”
Det där är tvetydigt. Det kan betyda:
1) Av PP:s väljare består nytillskottet till största del av Sd-sympatisörer
2) Av Sd-sympatisörer som inte röstade på Sd består största delen av PP-väljare.
Om jag inte har fel så är det många som har missförstått och trott att det är 1) som gäller medan det i själva verket är 2). Endast 5% av PP-väljarna är Sd-sympatisörer, dvs. en av tjugo.
”I detta läge har för övrigt Folkpartiledaren Lars Leijonborg just deklarerat att han avgår”
Du är nog litet sent ute med den nyheten. Han avgick som partiledare redan 2007… 😉
Tor: Åååå så pinsamt! Det jag menade var att Leijonborg avser att inte fortsätta som minister eller ens med politiken! Tack för påpekandet!!! Jag korrigerar!
Tor: Vad gäller din första kommentar så handlade mitt inlägg om själva knyckandet i sig. Jag tycker att det är positivt att det knycks från SD. Men sen inser och anser jag SJÄLVKLART att den stora majoriteten Pirater inte är Sverigedemokrater! Piratpartister har SUNDA åsikter…